Borçka'da Tbmm Hatıra Ormanı Oluşturuldu

24/04/2010 10:49

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (tbmm) 90. Kuruluş Yıldönümü Kutlamaları Kapsamında Artvin'in Borçka İlçesinde Tbmm Hatıra Ormanı Oluşturuldu.


Haber: Bayram Sarayoğlu







Çevre ve Orman Bakanlığı ile Artvin Orman Bölge Müdürlüğü tarafından Artvin'in Borçka ilçesindeki TBMM 85. Yıl Muratlı Hidro Elektrik Santrali Barajı etrafında TBMM 90. kuruluş yıldönümü kutlamaları kapsamında orman alanı oluşturuldu.

Törene, Artvin Valisi Mustafa Yemlihalıoğlu, Artvin İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Mustafa Erdem, İl Emniyet Müdürü Muhsin Armağan, Artvin Vali Yardımcısı Osman Altın, Artvin Belediye Başkanı Emin Özgün, Borçka Belediye Başkanı Oral Küçük, Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, İl Çevre ve Orman Müdürü Ethem Boz, DSİ 26. Bölge Müdürü Sezai Sucu, Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Fehmi Türker bazı daire amirleri ile vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından bir konuşma yapan Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun; "TBMM'nin tüm Türkiye'yi temsil ettiği gibi bugün buraya dikeceğimiz fidanlarında tüm Türkiye'yi temsil etmesini istedik. Bunun için Karadeniz Bölgesinin ladini, göknarı, Akdeniz Bölgesinin sediri, Ege Bölgesinin fıstıkçamı, İç Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesinin sarıçamı, Güneydoğu Anadolu Bölgesinin meşesi olmak üzere 20 farklı ağaç türünden fidan temin ettik. Tarihe baktığımızda her milletin kendisini temsil etmesi için bir simge seçtiğini görüyoruz. Bizim milletimizde kendisini temsil etmesi için çınar ağacını simge olarak seçmiştir. Anadolu topraklarında yeşeren bu çınar ağacı zaman geçtikçe büyümüş, dalları 3 kıtaya uzamış, bir çok milleti gölgesi altına almış madur ve mazlum milletlere sığınma yeri olmuştur. Bundan dolayı da " Ulu çınar" adıyla anılmıştır. Bu ulu çınar yüzyıllar geçtikçe yaşlanmış, yaşlandıkça bağrına bastığı milletler vefasızlık ederek bu ulu çınara zarar vermeye başlamış, bu da yetmiyormuş gibi gövdeye içten giren kurtlar ulu çınarı kemirmeye başlamıştır. Ulu çınarda gözü olan diğer milletlerde ulu çınarın bu hasta durumunu görünce fırsat bu fırsat deyip ulu çınarı yıkmak için harekete geçmişlerdir. Yüyıllar boyunca yaşayan bu ulu çınarı 1900'lü yılların başında yıkmışlardır. Dallarını ve gövdesini paylamışlar, ulu çınarın tamamen yok olacağını sanmışlardır. Ancak bir şeyi akıl edememişlerdir. Ecdadımız kendisini çınar ağacını simge seçerken onun özelliklerini bilerek seçmişlerdir. Çınar ağacının dallarını kesseniz, gövdesini yok etmeye çalışsanızda onu yok etmeye çalışsanızda onu yok edemezsiniz. Çünkü çınar ağacının kökünden sürgün verme özelliği vardır. Gövdesine ne kadar zarar verilirse, o nispette kökünden gür sürgünler verir. İşte 23 Nisan 1929 tarihi, devrilen bu ulu çınarın kökünden yeniden filizlenmesidir. Yeniden sürgün vermesidir. 90 yıl sonra artık bu sürgün ağaç olmuştur. Ancak büyümeye devam eden bir ağaç. Bizde bugün burada, bu ağacın ilelebet yaşaması için bu töreni düzenlemiş bulunuyoruz. Biz kökümüze bağlı oldukça bu çınar hep yaşayacak, bu devlet ilelebet yaşayacaktır" dedi.

Törende bir konuşma yapan Artvin Valisi Mustafa Yemlihalıoğlu ise yaptığı konuşmada; "Bugün burada, Borçka ilçemizin Muratlı köyünde, anlamlı bir günde, anlamlı bir iş için bulunmaktan dolayı memnuniyetimi ifade etmek istiyorum. Bugün, çocukların ve milli egemenliğimizin bayramıydı. Dünyada örneği olmayan, Atatürk'ün çocuklarımıza bağışlamış olduğu 23 Nisan Ulusal Egemenlik Çocuk bayramında 90. Yıl TBMM Hatıra Ormanı kurulması ayrı bir önem kazanmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti ilelebet yaşayacak, bu çocuklarda bu ülkeye sahip çıkacak, ormanların korunması için gerekli duyarlılığı göstereceklerdir. Atalarımız, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde Türkiye Cumhuriyetini kurdu. Canlarını hiçe sayan atalarımız, bağımsız yaşama iradaleri ile yazdıkları kurtuluş savaşı destanının devamında TBMM'ni kurdular. Devletimizin yönetim şekli Cumhuriyet olunca, onun uzantısı olan meclisimiz ve bütün milletimizin iradesinin tecelli ettiği bir yer olarak, bugün biz buna parlementer demokrasi diyoruz. Biz bugün onun anısına, çok ilginçtir ki barajımızında ismi olan ve TBMM'nin ismini taşıyan, hatıra ormanımızı oluşturuyoruz. Hayırlı uğurlu olsun" diye konuştu.

Borçka Cumhuriyet İlköğretim Okulu ile Halk Eğitim Merkezi halk oyunları ekiplerinin sunduğu gösterilerin andından 550 adet fidan toprakla buluşturuldu.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 24.04.2010 tarihinde Bayram Sarayoğlu tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
Benzer içerik bulunamadı.


En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Hopa Belediye Başkanı Seçilen Utku...
 » Turgay Ataselim Teşekkür Mesajı Yay...
 » Bilgehan Erdem Hem Ziyaret Ediyor H...
 » Meb Gastronomi Festivali Ve Yemek Y...
 » Artvin Jandarması Kaçak Ve Kaçakçıl...
 » Hopa Belediye Meclis Üyeleri Belli...
 » Nöbette Olan Kamu Görevlileri Ve Ha...
 » Hopaspor Yönetimi Kongre Kararı Ald...
 » Hopa’da Bayramlaşma Heyecanı Yaşand...
 » Hopa’da Gün Çocukların İdi...