Coğrafya

Dağların denize paralel uzandığı dar bir kıyı şeridi üzerinde duran Hopa ilçe merkezinin deniz seviyesinden yüksekliği 10 metre. Deniz seviyesinden 600-900 metre yükseklikte köylere ve 1600 metreye ulaşan dağ ve tepelere rastlamak mümkün. En yoğun ilgiyi gören Balıklı (Skaristi) Tepesi 1010 metre, Sultan Selim Tepesi 1513 metre, Cefruka Tepesi 1640 metre yüksekliğinde. Sultan Selim Tepesi'nde, Yavuz Sultan Selim Han'ın Gönye fethi sırasında askerleriyle konakladığı, Ciha Tepesi'nin ise, Cenevizliler zamanında barınak olarak kullanıldığı yönünde çeşitli söylentiler sözkonusu.

Her mevsim yağış alan Hopa'da, kışın ılık, yaz aylarında ise serin bir hava hakim. İlçede, Sundura Deresi yatağı merkez olmak olmak üzere özel bir rüzgarın etkisi hissediliyor. "GALAŞ" denen bu rüzgar, rivayete göre adını, buraya yerleşen halkın Orta Asya'dan göç eden Avar Türklerinin (Kalarç) veya (Kalarş) boyundan almış.

Yılın en soğuk geçen ayında ortalama sıcaklık, +2 ile +6 derece arasında.

Bitki örtüsü de iklime uyum sağlamış. Nem oranının yüksek olması ve bölgenin bol yağış alması, bitki örtüsünü çeşitlendirerek yeşilin her tonunun gözler önüne serilmesine olanak tanımış. Yayvan ve iğne yapraklı ağaçlardan meydana gelen gür orman örtüsü Kızılağaç, Gürgen, Kayın, Kestane ve Sarıçam çeşitleriyle bezenmiş.

Kıyıdan 400-600 metre yüksekliğe kadar olan yerler insan eliyle yeniden tarıma yönelik olarak şekillendirilmiş. Ormanın zemin bölümü eğrelti otları, sarmaşıklar, erman gülleri ve anavatanı Hopa olan Ortanca çicekleriyle dolu.

Kıyı şeridi üzerine kurulu ilçenin sınırları, batısında Arhavi, güneyinde Borçka ve kuzeyinde Karadeniz ile belirlenmiş.