Artvin Valiliği Sosyal Medyada Artvin’i Tanıtıyor

06/08/2015 10:42

Sırada Borçka Var.


Haber: Hayati Akbaş







Artvin Merkez’de nerede kalınır, ne yenir, ne içilir? Cevapları Artvin Valiliği’nin tanıtım sayfasından bulunabiliyor

Artvin Valiliği www. artvin. gov. tr internet sitesi üzerinde Artvin’in tanıtımı içi güzel bir uygulama başlattı. Artvin ve ilçelerinde nerede kalınır, nereler gezilir, ne yenir ve ne içilir, nereler gezilmelidir, yapmadan mutlaka dönülmemesi gereken şeyler nedir? İşte tüm bu sorulara Artvin Valiliğine ait http://www. visitartvin. com/ adresinde yanıt bulabiliyorsunuz. Bizlerde Artvin basını olarak ilimizin tanıtımına katkı sağlamak amacıyla Artvin Valiliği tarafından hazırlanan bu sitedeki bilgiler ışığında ilimizi tanıtmaya çalışacağız. İşte Artvin Valiliği’nin dilinden Artvin Borçka:

Bilbilan Karagöl

İlçe merkezine 25 km uzaklıktadır. 3200 metre rakımda bulunan bu göle ancak yaz aylarında gidilebilir. Şavşat'dan sonra Dalkırmaz, Çiftlik, Savaş, Çavdarlı köyleri üzerinden veya Hanlı ve Karaağaç köylerinin yaylalarını geçerek göle ulaşabilmektedir.

Çavdarlı, Savaş ve Hanlı köylerinin yaylalarının üstünde, Yalnızçam dağlarının zirvesinde, Bilbilan yaylasının arka tarafında yer almaktadır. Muhteşem bir doğa görüntüsüne sahip olan bu gölün çevresinde, yazın ortasında bile kar vardır. Gölde kırmızı benekli alabalıklar bulunmaktadır.

Ulaşım: Yol dört tekerlekten çekişli olmayan araçlara uygun değildir.

İbrikli Kilisesi

Literatürde adına rastlanmamakla birlikte yöredeki diğer Hıristiyan dini mimarisine yakın benzerlik gösterdiğinden yapının, muhtemelen Ortaçağ dönemi içinde Bagratlılar zamanında inşa edildiği tahmin edilmektedir. Hangi tarihe kadar işlevini sürdürdüğü bilinmeyen kilise, yörenin İslamlaşmasından sonra herhangi bir amaç için kullanılmamıştır. Günümüzde harabe bir durumdadır. Günümüze ulaşan veya kayıtlara geçen kitabesi bulunmamaktadır.

Birkaç evden oluşan küçük bir mahallenin güneydoğusunda bulunan çayırın içinde yer almaktadır. Etrafı ağaçlarla çevrilen ve adeta gizlenen kilise, oldukça küçük boyutlu olup, serbest haç plana sahiptir. Haç kolları dıştan iki pahlı çatıya sahiptir. Haç kollarının arasında kalan orta mekanın üzerinde yapıya göre abartılmış yükseklikte silindirik gövdeli ve üstü konik külahlı kasnak bulunmaktadır. Kasnak gövdesinde yuvarlak kemerli, dar, uzun ve dikdörtgen formunda dört pencere bulunmaktadır.

Girişi batıdan olan kilisenin içi iki bölümden oluşmaktadır. Batı kısmında üzeri doğu-batı doğrultusunda tonoz örtülü mekân ve bunun devamında asıl mekân yani naos gelmektedir. 4. 40x4. 40 m. ölçüsündeki naos, köşelerdeki duvar payelerine iki kademeli kemerler yardımıyla oturtulan, pandantif geçişli ve yüksek kasnaklı kubbe ile örtülmüştür. Naosun kenarlarındaki haç kolları oldukça kısa tutulmuş olup, üstleri tonoz örtüye sahiptir. Kilisenin vurgulanması gereken en önemli yanı freskli süslemeleridir. Naos bölümünde burayı tabandan tavana kadar kuşatan çeşitli freskli süslemeler görülmektedir. Burada Aziz figürlerinin yanı sıra Tevrat ve İncil’den seçilmiş çeşitli dini konulu sahneler işlenmiştir. Kahverengi, mavi, yeşil ve sarı renklerin hakim olduğu süslemeler iyi bir işçiliğe sahiptir. Ancak günümüzde hayli harap olmuştur.

Camili Biyosfer Rezerv Alanı

Camili; Conservation International, Dünya Bankası ve Küresel Çevre Fonu tarafından belirlenen biyolojik açıdan zengin ve tehdit altında olan dünyadaki 25 karasal ekolojik bölgeden birinde yer alır. Ayrıca Camili Türkiye’de belirlenmiş olan 112 Önemli Bitki Alanından birisi olan “Karçal Dağları Önemli Bitki Alanı”nın da bir parçasıdır. Camili havzası, Kafkas Ekolojik Bölgesi içerisinde WWF (Dünya Doğayı Koruma Vakfı) tarafından uygulanan “Yüksek Koruma Değerli Ormanlar Projesi” kapsamında WWF tarafından izlenmektedir.

Camili, saf Kafkas arı ırkının varlığını sürdürdüğü bir alandır. Ayrıca, Camili Batı Palearktik bölgedeki en önemli süzülen kuş göç yollarından birisi üzerinde bulunduğu için küresel öneme sahiptir. Saha ayrıca, Doğu Karadeniz Dağları Önemli Kuş Alanı (ÖKA) ve Karçal Dağları Önemli Kuş Alanı içinde yer almaktadır. Alpin çayırlıklarda yaşayan ve aynı zamanda Kafkasya endemikleri olan ur keklik (Tetraogallus caucasicus) ve huş tavuğunun (Tetrao mlokosiewiczi) varlığı sağlıklı habitatların göstergesidir. Bölgede kaya kartalı (Aquila chrysaetus), kara akbaba (Aegypus monachus) ve gökdoğan (Falco peregrinus) gibi önemli yırtıcı türlerine de rastlanır. Bunlar, bölgenin Uluslararası Kuşları Koruma Konseyi (BirdLife International) tarafından, dünya üzerinde korunmada öncelikli 217 alandan biri olarak seçilmesindeki nedenlerden birkaçıdır. Son yıllarda yapılan çalışmalar, alanın temel göç yollarından birinin üzerinde olması, ılıman kuşak orman biyomu türleri ve dağ alpin biyomu türleri barındırması nedeniyle başlı başına bir ÖKA olma potansiyeli olduğunu göstermektedir.

Biyosfer rezervinde bulunan Efeler ve Gorgit Tabiatı Koruma Alanları mutlak koruma zonu içerisinde yer almaktadır. Camili havzasında 6 köy bulunmaktadır ve bu altı köyde sürekli yaşayan insan sayısı, 1280 kişidir (300 hane). Yöre insanının başlıca geçim kaynakları fındık üretimi başta olmak üzere tarım ve hayvancılıktır. Bunlara son yıllarda gelişen turizm faaliyetleri ve ana arı ve bal üretimiyle şekillenen arıcılık da eklenebilir.

Türkiye’nin ilk ve öncü biyosfer rezervi olan Camili Biyosfer Rezervi’nde 2000 yılından bu yana Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından Küresel Çevre Fonu (GEF) desteği ve hibe katkısıyla “Biyolojik Çeşitlilik ve Doğal Kaynak Yönetimi” Projesi yürütülmektedir.

Camili Efeler Tabiatı Koruma Alanı

Efeler Ormanı, sadece Türkiye'nin değil, neredeyse bütün Avrupa’da ki yegane insan eli değmemiş orman ekosistemidir. Bilimsel olarak GEF-II projesi, sahada uygulanmıştır. Biyosfer Rezerv Alanlarına sahiptir olup, biyolojik çeşitlilik açısından zengindir. Saf Kafkas Arı ırkı için gen koruma havzasıdır. 3200mm. Yıllık yağış ve sürekli yüksek bağıl nemin egemenliği altında derin vadiler boyunca yükselen bakir bitki örtüsü ile bir Yağmur Ormanı Ekosistemi özelliğine sahiptir. İlçeye 45 km mesafedeki Efeler köyü sınırları içerisindedir.

Borçka Şehitliği (Tarihi Sit Alanı)

1877- 1887 Osmanlı- Rus Savaşında Şehit düşen Yüzbaşı İsmail Bey ve14 askerinin yattığı mezarlık, 1957 yılında vazife başında şehit düşen Yüzbaşı Ahmet Berk ve Üsteğmen Lütfi Dalkıran'ın da naaşlarının defnedilmesinin ardından inşa edilmiştir. Borçka Merkezde bulunmaktadır.

Demirciler Köyü Köprüsü

Kitabesi bulunmayan yapı, yöredeki bilgilere göre, aslen aynı köyden olup, Köstence’de Valilik yapmış “ Osman Paşa” tarafından, muhtemelen XVIII. y. y. ’da yaptırılmıştır. Yapı, tek gözlü ve yolu düz köprüler grubuna girmektedir. 33 metre uzunluğunda, 2. 8 metre enindedir. Köprü gözü, iki kademeli sivri kemerle belirlenmiştir. Kemer, düzgün kesme taş, diğer yerleri moloz taş kullanılarak inşa edilmiştir. Yol döşemesi de moloz taştır. Her iki yöndeki korkuluk duvarları sağlamdır. Yapı, günümüzdeki işlevini sürdürmektedir. Borçka Demirciler Köyünde bulunmaktadır.

Camili Gorgit Tabiatı Koruma Alanı

Avrupa ve Orta Asya'yı içine alan geniş coğrafyadaki en büyük doğal yaşlı orman ekosistemlerine burada rastlanmaktadır. Ortamdaki ağaçların her biri anıt anıt ağaç niteliğindedir. Biyosfer Rezerv Alanına sahip olup, Biyolojik Çeşitlilik açısından zengindir. Saf Kafkas Arı Irkı için gen koruma havzasıdır. Borçka İlçesine 45 km mesafeden başlar, minibüs ve daha küçük araçlarla ulaşım sağlanabilmektedir.

Beyaz su Yaylası-Yıldızlı Göl

Beyaz su Yaylası sırtını Karçal Dağları’na dayamış çok güzel bir yayladır. Borçka İlçesi ile Beyazsu Yaylası arasındaki mesafe yaklaşık 50 kilometredir. Yaylada kamp ve konaklama yapılacak yerler mevcuttur. İsmini yaylanın girişindeki beyaz köpükler çıkaran sudan alan yaylada TEMA’nın yardımıyla yapılan bir de pansiyon bulunmakta olup, 24 kişiye hizmet verebilecek kapasitededir. Bu yayladan iki saat uzaklıkta bulunan Yıldızlı Göl yürüyüş için uygun bir doğal güzelliktir. Artvin'den Borçka İlçesine her saat başı hareket eden minibüsler ile gitmek mümkündür. Borçka'dan Beyaz su Yaylası'na ise özel araç ya da araç kiralamak suretiyle gidilebilmektedir.

Borçka Yeniyol Mahallesi Aşağı Camii

Cami kare planlıdır. Ahşap ve tuğla ile inşa edilmiştir. Kırma çatılı ve kiremit örgülüdür. Batı tarafı kapalı olmak üzere kuzey yönünde dört batı yönünde üç olmak üzere toplam yedi direk üzerinde yükselen ve son cemaat yeri görevi gören ahşap üst kat balkonu bulunmaktadır. Üst katta yer alan yedi tane direkle çatı tutturulmuştur. Kuzey tarafta yer alan ve yenilenmiş olan cümle kapısı ile camiye giriş sağlanmaktadır. Mahfilin kuzeyinde orta bölümde köşk kısmı vardır.

Düz ahşap tavanı on tane direkle desteklenmektedir. Mahfile giriş kuzeybatı köşesindeki merdivenlerle sağlanmaktadır. Mihrap ve minber yenilenmiştir. Camlar vitraylıdır. İç kısım duvarlarının çoğu lambri ile yenilenmiştir. Caminin toplam on üç penceresi vardır. Kuzeydoğu köşesinde sonradan yenilenen minaresi bulunmaktadır. Binanın iç kısmındaki vernikli direkler yer alır ve bir kısmı oymalıdır.

Düzköy Merkez Mahallesi Camii

Borçka Düzköy’de yer almaktadır. Kitabesi bulunmamasına rağmen, sonradan yapılan tespitler sonucu, kuzey cephesine asılan levhasına göre, Hicri 1266 (M. 1850) tarihinde, köylülerce inşa edilmiştir. Geçici onarımlarla, günümüze ulaşan camii, ibadete açık bulunmaktadır. Altında, geçmişte medrese olarak kullanılan, bodrum katı, üzerinde de dıştan, 11. 39x 10. 97 m. ölçülerinde, kare planlı camii, yer almaktadır. Cephelerin sadeliğine rağmen, kapı kanatlarından başlayıp içteki mihrap, minber, mahfil eteği, korkuluklar, köşk ile tavanı, oyma ve kabartma şeklinde gerçekleştirilen bitkisel, realist, geometrik ve geçmelerden oluşan motiflerle süslenmiştir. Yapının sade tutulmuş ahşap orijinal cephelerine karşılık, iç mekândaki abartılı süslemeler, içle dışın tezadını ortaya koymaktadır. Ciddi bir onarıma ihtiyacı bulunmaktadır.

Borçka Karagöl

1800 lü yıllarda bugünkü Klaskur yaylasının yakınında bulunan bir tepenin toprak kayması sonucu Klaskur deresinin önünü kapatması ile oluşmuş bir göldür. Zengin orman örtüsü ve flora çeşitliliği ile ilgi çekmekte olup kamp turizmi için İlimizdeki sayılı yerlerdendir. Ayrıca yöre halkı tarafından mesire yeri olarak kullanılmaktadır. Borçka-Camili karayolu üzerinde olup, Borçka ilçesine 27 km. uzaklıktadır.

Çavuşlu Köyü Camii

Borçka İlçesi, Çavuşlu Köyü’nde bulunan cami düz bir arazi üzerine inşa edilmiştir. Caminin giriş kapısı üzerinde olan kitabeye göre cami miladi 1860 yılında yapılmıştır. İki katlı olarak yapılan yapı dikdörtgen planlıdır. Giriş kapısına merdivenler vasıtasıyla ulaşılmaktadır. Caminin neredeyse tamamında ahşap malzeme kullanılmıştır. Mihrabı ahşaptandır ve oyma tekniğinde yapılmıştır. Caminin üzeri kırma çatıyla kapatılmıştır. Minaresi olmayan cami küçük ölçülerdedir.

Düzköy Vaniti Köprüsü

Kitabesi bulunmayan yapı, muhtemelen XVIII. y. y. ’da inşa edilmiştir. Yapı, Borçka-Hopa karayolu kenarında, Hopa yönünden gelen derenin üzerinde bulunmaktadır. Tek kemerli ve yolunun düz olduğu köprüler grubundandır. Yanında bulunan Han Köprüsü ile birleşik durumdadır. İki köprü toplam 33 metre uzunluğunda 2. 9 metre enindedir. Köprü gözü iki kademeli yuvarlak kemerle belirlenmiştir. Kemerinde, düzgün kesme taş, tempan duvarlarında moloz taş kullanılmıştır. Köprünün korkuluk duvarları bulunmamaktadır.

Muratlı Camii

Borçka Muratlı Köyü’nde yer almaktadır. Mahfile giriş sağlayan kapının üzerindeki kitabeye göre yapı, Hicri 1262 Miladi 1846 yılında, Ahmet Usta ( Aslan oğlu ) tarafından inşa edilmiştir. Yine üzerindeki kitabelerine göre, Hicri 1263 Miladi 1847 tarihinde Uzunhasan Zade Hüseyin Alemdar tarafından minberi, Sağıroğlu Hüseyin Ağa tarafından da mahfil katı yaptırılmıştır. Yöredeki Rus işgali zamanında iç mekânda meydana gelen tahripler nedeniyle, onarım gören camiinin orijinal ahşap minaresi 1979 yılında yeniden yaptırılmıştır.

Bunların dışında halkın katkılarıyla, kısmi onarımlar geçiren camii, ibadete açık bulunmaktadır.

Kuzeyde iki katlı son cemaat yeri, doğu yönünde, iki katlı jandarma karakolu, minaresi bulunmaktadır. Ana mekân dıştan, 15. 25x12. 80 m. ölçülerinde, kareye yakın dikdörtgen plana sahiptir. Minaresi ve bodrumu dışında, tüm yapı ahşaptır. Doğu cephesi, altındaki bodrum katı, kuzeydeki son cemaat yeri ve ana mekânın bu yöndeki yüzeylerinden meydana gelmiştir. Güney cephesi, yine bodrum katı ve ana mekandan meydana gelmektedir. Batı cephesi, doğu cephesinde izlenen üç mekanın ortak yüzeylerini içermektedir. Giriş bölümünü teşkil eden kuzey cephesinin dışa yansıyan kısmında, bodrumun yüzeyi, iki katlı son cemaat yeri ve minare kaidesi yer almaktadır. Yapı, dıştan kırma çatıyla örtülmüştür. İç mekânın en önemli süslemeli bölümü ajur tekniğiyle ele alınan minberdir. Giriş kapısı ve minberi ağaç oymalı çeşitli motiflerden ve süslemelerden oluşmaktadır. Cephelere sonradan sürülen yağlı boya, yapını orijinalliğini bozmuştur. Ancak zengin süslemeli harimin halen vernikle korunan birimleri, büyük bir kazançtır. Yapı, geç devir Osmanlı camileri içinde, bölgeye özgü zengin ağaç oyma süslemeleri açısından önemlidir.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 06.08.2015 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
Benzer içerik bulunamadı.


En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Hopa Belediye Başkanı Seçilen Utku...
 » Artvin’i Yasa Boğan Ölüm...
 » Turgay Ataselim Teşekkür Mesajı Yay...
 » Bilgehan Erdem Hem Ziyaret Ediyor H...
 » Hopa Belediyesi Geleneği Devam Etti...
 » Hopa Belediye Meclis Üyeleri Belli...
 » Ati Utku Cihan’dan İddialı Çıkış...
 » Nöbette Olan Kamu Görevlileri Ve Ha...
 » Hopaspor Yönetimi Kongre Kararı Ald...
 » Hopa’da Bayramlaşma Heyecanı Yaşand...