Türkiye’yi Sarsacak Büyük İddia

23/05/2015 15:35

Türkiye’nin En Yüksek Barajına, Doğal Gaz Alım Sözü Nedeniyle Elektrik Ürettirilmiyor.


Haber: Tolga Gül







Yapımı 2012 yılında tamamlanan ve açılışı dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan gerçekleştirilen Deriner Barajı ve Hidroelektrik Santrali ile ilgili müthiş bir iddia ortaya atıldı. Adını vermek istemeyen bazı resmi kaynaklarca da iddia doğrulanırken, 750 bin kişinin ihtiyacını karşılayabilecek güçte elektrik üretme kapasitesine sahip olan Deriner Barajı ve HES’e Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı tarafından verilen doğalgaz alım sözü nedeniyle ülkedeki enerji fazlalığı nedeniyle bir süredir elektrik ürettirilmiyor.

Mevsim şartları nedeniyle en yüksek seviyesinde dolan Deriner Barajı’nda sık sık kapaklar açılarak sular boşaltılırken, 4 adet elektrik üretim ünitesi bulunan bölgelere su verilmeyerek suların dolu savaktan boşaltılması da bu iddialara güçlendiriyor. Deriner Barajı’nın elektrik üretim ünitelerinde herhangi bir teknik sebep bulunmamasına karşın elektrik üretmeyen 670 MW gücündeki Deriner Barajı’nın çalıştırılmadığı her gün için maliyeti devlete milyonlarca dolar değerinde.

Türkiye’nin en yüksek, Dünya’nın da 6. yüksek barajı olan ve Türkiye’nin yüz akı projeleri arasında gösterilen Deriner Barajı’nın ülkemize maliyeti ise istimlâk bedelleri ile birlikte yaklaşık 2 milyar doların üzerinde. Böylesine değerli ve ülkemize ciddi ekonomik katkılar sağlaması beklentisi ile yapılan barajın, doğalgaz alım sözü nedeniyle elektrik üretmemesi akıllara farklı sorularında gelmesine neden oluyor.

Barajda doluluk sorunu yaşanmıyor

Türkiye’nin birçok önemli barajında doluluk sorunu yaşanırken, Doğu Karadeniz ve Artvin bölgelerinde havaların mevsim normallerinin de üzerinde yağışlı gitmesi nedeniyle Deriner Barajı’nda doluluk sorunu yaşanmıyor. Barajın sık sık tam kapasite dolmasına karşın, elektrik üretim ünitelerinin çalıştırılmadan dolu savaklardan barajın boşaltılması Artvin’de gündem maddesi oldu. Türkiye’nin elektrik bağımlılığını sona erdirmek ve dışa bağımlılığı engellemek maksadıyla yapılan yatırımların başında gelen Deriner Barajı’nda elektrik üretilmiyor. Deriner Barajı’nın elektrik üretim ünitelerinin bulunduğu kapaklardan su tahliyesi yerine Dolu Savaklardan su tahliyesi yapılması bu iddiaları gündeme getirdi. İsmini açıklanmasını istemeyen bazı resmi makamlar tarafından da onaylanan bu iddialara göre Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nin gerçekleştirdiği Doğalgaz alım anlaşmaları gereğince alınan doğal gaz ile birlikte üretilen elektrik ülkemizin elektrik ihtiyacını karşılıyor. Deriner ve benzeri barajların önemli bir bölümünde elektrik üretimi yaptırılmayarak enerji fazlalığı olmasının önüne geçilirken, Deriner Barajı’nda ne zaman elektrik üretileceği ise merak konusu. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’nın bu iddialara vereceği yanıt merak edilirken, Deriner Barajı’nda Dolu Savak kapakları her on günde bir açılıyor ve dolan baraj elektrik üretmeden tekrar boşaltılıyor. Bu durum devletinde milyonlarca dolar zarar ettirilmesi anlamına geliyor ki, bu iddiaların doğru olma ihtimali bile korkutucu. Deriner Barajı’nın elektrik üretim ya da su alım merkezlerinde herhangi bir teknik arıza belirtilmezken, yetkili makamların konuya ilişkin açıklama yapmamaları da iddiaları daha da güçlendiriyor.

Deriner Barajı ve Hidroelektrik Santrali

Sahip olduğu 249 metre gövde yüksekliği ile Türkiye’nin en yüksek, Dünya’nın 6. yüksek barajı olan Deriner Barajı tamamlandı. 2 yılda üretimde olan Deriner Barajı’nın ülkemize ciddi ekonomik katkılar sağlaması bekleniyor.

Deriner Barajı ve HES, Doğu Karadeniz Bölgesinde Çoruh Nehri üzerinde ve Artvin İl Merkezini Erzurum İl Merkezine bağlayan Devlet Karayolu üzerindeki köprünün 5 km menbasında yer alıyor.

Çoruh Nehri'nin Üçüncü Gerdanlığı

TBMM 75. Yıl Muratlı ile Borçka Barajlarından sonra Çoruh Nehri’nin üçüncü gerdanlığı olan Deriner Barajı, ülkemizde üretilen hidroelektriğin % 6’sını karşılıyor. 1 milyar 400 milyon Amerikan Dolarına mal olan barajda 1 milyar 970 milyon m3 su depolanıyor.

750 Bin Kişinin Elektrik İhtiyacı Karşılanıyor

Barajın HES ünitesinin kurulu gücü 670 MW olup, yılda 2 milyar 118 milyon kilowatt saat elektrik üretiliyor. Ülkemizde 2011 yılında kişi başına elektrik tüketiminin ortalama 2. 870 kWh olduğu düşünülürse, Deriner Barajı ve HES’ten elde edilecek elektrik ile 750 bin kişinin yıllık elektrik ihtiyacı karşılanabiliyor. Bu da demektir ki Deriner Barajı ve HES; Mardin, Trabzon, Eskişehir ya da Malatya illerimizden birinin yıllık bütün elektrik ihtiyacını karşılayabilecek kapasiteye sahiptir. Diğer bir deyişle Artvin, Rize, Bayburt ve Gümüşhane illerimizin toplam nüfusundan daha fazla kişinin elektrik ihtiyacı bu barajla karşılanabilmekte.

Deriner Barajı, Artvin'de, Çoruh Nehri üzerinde, enerji üretmek amacıyla 1998 yılında inşasına başlanmış bir barajdır. Sahip olduğu 249 metre gövde yüksekliği ile Türkiye' nin en yüksek, Dünya' nın 6. yüksek barajıdır. Deriner Barajı ve HES, Doğu Karadeniz Bölgesinde Çoruh Nehri üzerinde ve Artvin İl Merkezini Erzurum İl Merkezine bağlayan Devlet Karayolu üzerindeki köprünün 5 km membasındadır.

Beton kemer gövde dolgu tipi olan barajın gövde hacmi 3. 400. 000 m3, temelden 249, 00 m, talvegden 207, 00 m, normal su kotunda göl hacmi 1969, 00 hm3, normal su kotunda gölalanı 26, 40 km2 olacaktır. Baraj 670 MW'lık güçle yılda 2. 118 GWh'lık enerji üretecektir. Deriner Barajı ile Türkiye' de üretilen hidroelektriğin % 6’sı karşılanacaktır. 1 milyar 400 milyon Amerikan Dolarına mal olan barajda 1 milyar 970 milyon m3 su depolanacaktır. Deriner Barajı, 2012-Şubat ayında su tutmaya başlamıştır.

İş yürütülürken önceden öngörülemeyen hidrolojik ve jeolojik şartlar ve teknik zorunluluklar nedeniyle (deprem yönetmeliğindeki değişiklikler vb. ) proje değişiklikleri olmuş ve bu değişiklikler iş miktarında artış meydana getirmiştir. Buna paralel olarak Deriner Barajı ve HES İnşaatı İş’ine keşif artışı verilmiş ve keşif artışı ile Deriner Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nin bedeli toplam 1, 4 milyar liraya ulaşmıştır. İstimlâk bedelleri ile birlikte barajın maliyetinin 2 milyar doları aşmış durumdadır.

12 Aralık 2012 tarihinde, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan barajın açılışını gerçekleştirmiştir.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 23.05.2015 tarihinde Tolga Gül tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
Benzer içerik bulunamadı.


En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Hopa Belediye Başkanı Seçilen Utku...
 » Artvin’i Yasa Boğan Ölüm...
 » Turgay Ataselim Teşekkür Mesajı Yay...
 » Bilgehan Erdem Hem Ziyaret Ediyor H...
 » Hopa Belediyesi Geleneği Devam Etti...
 » Ati Utku Cihan’dan İddialı Çıkış...
 » Hopa Belediye Meclis Üyeleri Belli...
 » Nöbette Olan Kamu Görevlileri Ve Ha...
 » Ulaştırma Bakanı Hopa Yolunda İncel...
 » Hopaspor Yönetimi Kongre Kararı Ald...