2. Karadeniz Ekoloji Forumu Yapıldı

07/03/2013 18:36

Küçük, "Biz Avrupa Birliği'nin Hurdalığı, Çöplüğü, Enerji Terminali Haline Getirilmeye Çalışılıyoruz."


Haber: Hayati Akbaş







Güneydoğu'yu savaş ve çatışma ile zorunlu göçe mahkum ettiler. Karadeniz'i bunlarla zorla göçe mahkum ettirdiler. Nüfus yoğunluğunu düşürerek yer altı zenginliklerimize göz diktiler" dedi.

Karadeniz İsyandadır Platformu, "Sırtı lacivert hamsilerin ve mısır ekmeğinin zaferi için" sloganıyla, 2. Karadeniz Ekoloji Forumu'nu "Karadeniz Forumda" başlığı ile Yıldız Sarayı Dış Karakol Binası'ndaki TMMOB Mimarlar Odası'nda gerçekleştiriyor. İki gün sürecek forumda, sunumların yanı sıra, hukuk, medya, sanat gibi başlıklarla atölyelere de yer veriliyor. Forumun, ilk oturumunda ise, "Karadeniz'de neler oluyor?" başlığı ile sunumlar gerçekleşti. İlk oturumun moderatörü Karadeniz İsyandadır Platformu üyesi Cemil Aksu, son bir yıldır çevre mücadelesinde bir sessizlik söz konusu olduğuna dikkat çekti. HES meselesiyle birlikte çevre mücadelesinde örgütlenmeyi gündeme getirdiğini belirten Aksu, ekoloji hareketlerinin adeta "karanlıkta fil" tarifi yaptığını dile getirdi. Aksu, "Herkes sorunun bir halini tarif eder durumda. Bu kesimlerle mücadelelerinin arasındaki ilişkinin zayıf olduğu gözüküyor. Yerel mücadeleler bir süre sonra mahkeme kapılarında sürünür duruma geliyor" diye konuştu.

'Karadeniz sahil yolu silah kredisi ile yapıldı'

Metalürji Mühendisleri Odası Halk Sağlığı ve Ekoloji Komisyonu üyesi Cemalettin Küçük, "Dünya'da neler oluyorsa Türkiye ve Karadeniz'de onun küçük yansıması oluyor" diyerek başladığı konuşmasında, savaş koşullarında yapılan bir uygulama olan acil kamulaştırma uygulaması ile Karadeniz sahil yolunun yapıldığına dikkat çekti. Küçük, "Avrupa bu yola kredi vermedi, bu ülkenin ordusu silah alımı adı altında kredi çekerek kredi aldı. Yoksa bu yola kredi alınamıyordu" dedi. Bergama mücadelesine işaret eden Küçük, "Bergama'da köylüler altın bulunduğunda 'zengin olacağız' diye sevinmişlerdi. Anlatmaya çalıştığımızda kulak tıkadılar. Ne zaman ki köylülerden tapu aldılar, köylüler ilk dava için İzmir Barosu'na müracaat ettiler" diye konuştu. Bergama hareketinin diğer köylerde mücadeleye örnek olacağı için bastırılmak istendiğini kaydeden Küçük, "Bergama'nın üstünden geçerek, birkaç türü yok ederek diğer yerlere yayıldılar. Ayçiçeğini yok ettiler, tütünü yok ettiler. Köylüleri o madende çalışmaya mahkum ederek yoksul olmaya mahkum ettiler" diye konuştu.

'Bergama'da 100'e yakın yargı kararı kazanıldı'

O dönemde Bergama'da kazanılan 100'e yakın yargı kararı olduğuna dikkat çeken Küçük, Gümüşhane'de siyanürlü altın madeni olduğundan çok fazla kişinin haberdar olmadığına dikkat çekti. Küçük, "Güneşi, rüzgarı makineden geçerek kontrol altına almaya çalıştığınız zaman sorunlar çıkacağı açıktır. Biz Avrupa Birliği'nin hurdalığı, çöplüğü, enerji terminali haline getirilmeye çalışılıyoruz. Neden Karadeniz'i bu hale getirdiler? Çayımızı özelleştirdiler, fındığın canına okudular. Güneydoğu'yu savaş ve çatışma ile zorunlu göçe mahkum ettiler, Karadeniz'i bunlarla zorla göçe mahkum ettirdiler. Nüfus yoğunluğunu düşürerek yer altı zenginliklerimize göz diktiler" dedi.

'Sinop bir şantiye alanı'

Sinop Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. İrfan Mukul ise, Karadeniz'deki çevre katliamlarını ve çevreye zarar veren enerji projelerini anlamak için dünyadaki duruma ve büyük ölçekte Das Kapital'de yer alan "Azalan Kar Yasası"na bakmak gerektiğini ifade etti. "2008 krizi denen krizi 3 ana başlıkta toplayabiliriz. Enerji, gıda ve su krizi. Krizi sadece finansal ya da konutla ilgili bir kriz olarak algılamamak gerekiyor" diyen Mukul, "Sinop, kentin enerji adası olmaya hazırlanıyor. Havaalanı büyütülüyor, Karadeniz sahil yolu var. Kentte yoğun bir çalışma var. Bir şantiye alanı. Nükleerin kurulduğu alan olan İnceburun'da ise ağaçlar kesiliyor. Buna tepkiyi azaltmak için de 'gençleştirme' deniyor" diye konuştu. Nükleere karşı örgütlenmenin durumuna değinen Mukul, "İşlerin iyiye gittiğini söyleyemeyiz. Manipülasyon sonucu halkta bir geri çekilme var. İlk söyledikleri, nükleerin 'iş sahası' açacak olması" diye konuştu. Mukul konuşmasının sonunda, bölgedeki köylülerin verdiği mücadelenin desteklenmesinin önemine vurgu yaptı.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 07.03.2013 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
 » Forum Karadeniz Sonuç Bildirgesi Aç...
 » Artvin'de Madene Hayır Mitingi Yapı...
 » Karadeniz İsyandadır Platformu Üyel...
 » Artvin'de De 1 Mayıs Kutlandı...
 » Eti Bakır Aş'den Cerattepe Açıklama...
 » Hopa Halkı Hes İstemiyor...
 » Halkın Hakları Forumu Yapıldı...
 » Artvin’de Madene Karşı Bahar Yürüyü...
 » 26. Yılında Çernobil'e Lanet, Nükle...
 » Doğayı Savunanlar Ankara'da Akp'yi...
 » Yeşil Artvin Derneği Genel Kurulu Y...
 » Bakan Taner Yıldız'dan Bir Acı Habe...
 » Artvin Yine Ayakta...
 » Artvin'den Yola Çıkan Hes Yürüyüşçü...
 » Doğayı Koruma Platformundan Maden A...
 » Nükleer Karşıtları İstanbul'da Hükü...
 » Artvin’de Ekonomi Ve Finans Paneli...
 » Artvin’de Çevre Ve Orman Konulu Pan...
 » Artvin’de Akpartililer Basınla Bira...
 » Artvin'in Düşman İşgalinden Kurtulu...



En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Ocaklı, Kafes Balıkçılığına Karşı T...
 » Bölge Odaları Samsun-sarp Demiryolu...
 » Meb Gastronomi Festivali Ve Yemek Y...
 » Türk Ormancılığı Artvin’de Değerlen...
 » Hopa’da Öğretmenler İş Bıraktı...
 » Artvin Jandarması Kaçak Ve Kaçakçıl...
 » Bayraktutan’ın Nisan Ayında Boş Geç...
 » Bayraktutan Borçka’nın Sorunlarını...
 » Hopa’da 1 Mayıs Coşkuyla Kutlandı...
 » Ziraat Odalarından Hükümete Ortak Ç...