Türkiye Doğasının Sırtındaki Bıçak

08/06/2012 14:25

Artvin Önde Gelen Önemli Sivil Toplum Kuruluşlarından(stk) Biri Olan Yeşil Artvin Derneği Tbmm Çevre Komisyonu´nun Da Onaylanan Tabiatı Ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanunu Tasarısı´nın İlk 14 Maddesine İlişkin Bir Basın Açıklaması Yaptı.


Haber: Hayati Akbaş







Yeşil Artvin Derneğinin yaptığı basın açıklamasında ilk milli parkımızın ilanıyla (1958) başlayan koruma politikasının Çevre Komisyonu eliyle rafa kaldırıldığı iddia ediliyor.

Nur Neşe Karahan'ın yaptığı basın açıklamasında bu yasanın ülkemizi 30 yıl önce hazırlanan yasaların daha da gerisine götürdüğünü ifade ederken bunun Türkiye doğasının sırtındaki bıçak olduğunu söyledi.

Neşe Karahan Basın açıklamasında şunları dile getirdi. "Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanunu Tasarısı'nın ilk 14 maddesi TBMM Çevre Komisyonu'nun 31 Mayıs 2012 tarihli toplantısında bir günde görüşülerek onaylandı. Tasarı, ilgili Bakanların "asıl şimdi doğayı koruyacağız" yönündeki açıklamaları ve ülkemizin AB uyum sürecinin çağdaş beklentilerinin aksine, 1958'den bu yana edinilmiş tüm kazanımları yok ediyor. Yasa Tasarısı'nın 6. Maddesi tüm korunan alanların sınırlarının değiştirebilmesine, daha kötüsü tümüyle kaldırılmasına olanak veriyor. Ayrıca hemen seçim öncesi (24. Yasama Dönemi) TBMM Çevre Komisyonu tarafından kabul edilen tasarıda bilimsel çevrelerin, ilgili kamu kurumlarının, sivil toplum kuruluşlarının ve koruma alanlarında ve çevresinde yaşayanların karar süreçlerine dahil olması için öngörülen ulusal ve yerel kurulların tümünü tasarıdan çıkarıyor ve katılımcılık yönünden ülkemizi 30 yıl önce hazırlanan yasaların daha da gerisine götürüyor.

Bu Tasarı'yla doğal zenginlik açısından öne çıkmış ve tüm dünya ile paralel koruma altına alınmış milli parklarımız, doğal sitlerimiz, yaban hayatı koruma sahalarımız, uluslararası öneme sahip sulak alanlarımız yıllar önce ilan edilmiş olsalar bile yatırımcıların arazi edinme ve işletme taleplerine karşılık elden çıkarılabilecek. Öte yandan, bilim insanları, uzmanlar, sivil toplum kuruluşları veya yöre haklı bundan böyle herhangi bir alanın koruma altına alınması sürecinde söz sahibi olamayacaklar.

5 Haziran 2012 tarihli TBMM Çevre Komisyonu toplantısında geriye kalan hükümlerinin karara bağlanması ve Tasarı'nın yasama dönemi kapanmadan Genel Kurul'da oylanarak yasalaşması bekleniyor. Tasarı'da geçen ve net bir tanımı yapılmadığı için suistimale açık olan "üstün kamu yararı" ifadesi nedeniyle korunan alanlar madencilik, enerji, sanayi, tarım, turizm gibi yatırımlara adeta adres gösteriliyor. Bu yüzden nükleer, HES, baraj, altın madeni, konut yatırımcılarının gözü Çevre Komisyonu'nda. Geçmişte komisyonun tartışma sürecine katılıp öneri ve itirazlarını bildirme fırsatı yakalayan sivil toplum kuruluşları bu kez gelişmeleri TBMM internet sitesinden izlemek zorunda bırakıldı.

74 sivil toplum kuruluşunun oluşturduğu Tabiat Kanunu İzleme Girişimi olarak; sürecin demokratik, çağdaş ve katılımcı yaklaşımdan uzak; kapalı kapılar ardında yürütülmesini ve Tasarı'yla ülkemizin geleceği için bu derece kritik kararların uluslararası imza attığımız sözleşmelerin ve elde ettiğimiz ulusal birikim ve kapasitenin hiçe sayılmasını kınıyoruz. Ayrıca tüm ülkelerin en üst düzeyde katılımıyla 20-22 Haziran 2012 tarihlerinde Brezilya'da yapılacak Rio+20 Toplantısında dünyamızın korunması için ülke olarak neler yaptığımıza dair söylenecek tüm sözlerin gerçeği yansıtmayacağını, doğal değerleriyle öne çıkan ülkemizin büyük bir yıkım altında olduğunu kamuoyuna açıklıyor, Komisyon toplantısının 5 Haziran Dünya Çevre Günü'ne rastlamasının kamuoyunu yanıltmayı hedeflediğine inanıyor ve bu yöndeki karşı duruşa katılıma çağırıyoruz. "

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 08.06.2012 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
 » Hdp Artvin İl Eşbaşkanı Yılmaz Topa...
 » Artvin'in Kurtuluşunun 92. Yıl Dönü...
 » Türkiye'nin Gündemi Artvin'de Tartı...
 » Artvin Eğitim Sen’den Meb Yasa Tasa...
 » Barolardan Tbmm’ye Hayvan Hakları Y...
 » Tema Vakfı: Torba Yasa Teklifi Doğa...
 » Artvin Tmmob İl Temsilcisi Yavuz To...
 » İsrafil Kışla’ya Büyük Onur...
 » Can Veririz Canlarımızı Vermeyiz!...
 » Arhavi Add’den Sert Açıklama...
 » Türkiye Kamu-sen Yüksek İstişare Ku...
 » Artvin Add’den De Nikah Düzenlemesi...
 » Artvin Barosu Referandumu Konuştu...
 » Artvin Tmmob İl Temsilcisinden Doku...
 » Artvin’de Mhp Gövde Gösterisi Yaptı...
 » Bayraktutan Tbmm Genel Kurulundan H...
 » Akparti Artvin Milletvekili Kışla’d...
 » 7 Mart Artvin’in Kurtuluş Günü İçin...
 » Chp Kadın Kolları “Bunun Adı Bal Gi...
 » Karadeniz İsyandadır Platformu: Doğ...



En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Turgay Ataselim Teşekkür Mesajı Yay...
 » Bilgehan Erdem Hem Ziyaret Ediyor H...
 » Meb Gastronomi Festivali Ve Yemek Y...
 » Artvin Jandarması Kaçak Ve Kaçakçıl...
 » Hopa Belediye Meclis Üyeleri Belli...
 » Nöbette Olan Kamu Görevlileri Ve Ha...
 » Hopaspor Yönetimi Kongre Kararı Ald...
 » Ocaklı, Kafes Balıkçılığına Karşı T...
 » Hopa’da Bayramlaşma Heyecanı Yaşand...
 » Hopa’da Gün Çocukların İdi...