Rezalet Üniversite Sınavlarında Yine Dibe Vurduk!

23/07/2011 10:52

Artvin Denince Akla Gelen İlk Şey Eğitimdeki Başarısı Ve Yetiştirdiği Önemli İnsanlarıydı.


Haber: Hayati Akbaş







Geçmişte neredeyse okula gidenlerin % 80'i mutlaka üniversiteye yerleşebilirken bugün Artvin en son sıralarda yerlerde sürünüyor. Dün açıklanan üniversitelere giriş ikinci aşama sınavı LYS (Lisans Yerleştirme Sınavı) sonuçlarına göre Artvin Milli Eğitim Müdürlüğü sınıfta kaldı. Yıllardır kronik şekilde süregelen başarısızlığı nihayetinde bu yıl tescillendi. Maalesef Artvin eğitimde küme düştü.

Başarısız bürokratların ısrarla koltuklarında tutulması sonucu ortaya çıkan bu tablo Artvin'in utanç tablosudur. Artvin Milli Eğitimin artık yapacak bir şeyi kalmamıştır. En başarılı illere baktığımızda aralarında bizim gibi küçük illerinde olduğunu görüyoruz. Kilis, Kırşehir, Karabük, Kastamonu, Niğde, Bitlis, Bartın ve Aydın. En başarısız iller sıralamasında ise; Tunceli, Hakkâri, Ağrı, Şırnak, Ardahan ve Artvin olarak sıralanmış. 81 il içerisinde başarısız iller arasında Artvin yine son sıralarda yer almıştır. Türkiye'deki nüfusu 2 milyona yaklaşan Artvinliler için utanç olmuştur. Geçmişte Türkiye'nin eğitimdeki gurur duyduğu, sıralamalarda ilk 10'larda, 20'lerde 30'larda yer alan Artvin'in adı son yıllarda üst üste son sıralara yazılıyor. Artvin'deki öğrenciler üzgün, veliler, öğretmenler üzgün. Bu sonucu Artvin'in hak etmediği kanısında birleşiyorlar. Ancak bu sonucu değiştirmiyor.

ÖĞRENCİ VELİLERİ SONUCA İSYAN EDİYOR!

Öğrenci velileri; bu sonucun ardından Vali Mustafa Yemlihalıoğlu başkanlığında eğitimde dibe vuran Artvin'i masaya yatırmak üzere Eğitim Kriz Masası kurulmasını, sorumlulardan hesap sorulmasını, bu başarısızlıkta payı olanların gönderilip kan değişikliğinin yapılmasını istiyorlar.

Veliler şöyle konuştu: "Artık yeter. Sonuncu sıralara takılı kaldık. Artvin Milli Eğitim Müdürlüğü her yıl başarı sıralamasında hızla son sıraya doğru gidiyor. Milli Eğitim Müdürlüğü Artvin için hiçbir önlem almadı, çalışma yapmadı. Son sıralarda dolaşmayı doğal sonuç olarak gördüler. Ardahan iki yıl önce sonuncu olduğunda Ardahan Valisi'nin Ardahan İl Milli Eğitim Müdürüne yaptığı çıkışı unutmuyoruz. Bu sonucu kabul edenler, normal karşılayan sorumlular, bürokratlar olabilir. Ancak biz Artvin halkı olarak bunu asla kabul etmiyoruz. Derhal sorumlular hakkında gereken işlem yapılsın. Çocuklarımızın zaten az olan moralleri iyice sıfırlandı. Buna kimsenin hakkı yok. Biz çocuklarımız daha başarılı olsun diye dershanelere gönderiyoruz. Yemiyor, yediriyoruz. Buna karşılık yine Artvin'in adı en son sıraya yazıldı. Keşke ölseydik de bunu görmeseydik. Artvinliler okuma konusunda, eğitimde marka yaratmış insanlardır. Şimdi boynumuzu kaldıramıyoruz. Utanıyoruz"

Artvin'in en başarısız iller sıralamasında son sıralarda adının yazılmasıyla herkesin morali de dibe vurdu. Herkes başarısızlık konusunda kendisine bir pay çıkarırken; İl Milli Eğitim Müdürü Hazma Köşker ve İl Milli Eğitim Şube Müdürleri ve yöneticilerin yıllardır alınan başarısız sonuçlarda seslerinin çıkmaması, hiç konuşmamaları, yorum yapmaya bile tenezzül etmemeleri bu sonucu doğurdu. Dün yapılan açıklamanın ardından Artvin'e çöken hüzün ve hayal kırıklığı artık radikal kararların alınması gerekliliğini ortaya çıkarmıştır. Başarı listesinin son sırasında adı yazılan Artvin'in bundan sonra düşeceği bir alt sıra kalmadı. Bu da demektir ki; İl Milli Eğitim Müdürü Hazma Köşker'in yapabilecek hiçbir şeyi kalmamıştır. Artvin'i son sıraya düşürerek kariyerindeki en başarısız performansıyla Türkiye'nin en başarısız İl Milli Eğitim Müdürü unvanını da aldı. Bu yıl yapılan LYS'nin ardından yaygın medyaya düşen sonuç haberi şöyle;

"Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından 2008 yılında başlatılan çalışmalar ile yenilenen ve 2010 yılında uygulamaya konulan yükseköğretime geçiş sistemiyle, üniversitelerde eğitim-öğretim görmek isteyen öğrenciler, iki aşamalı sınavdan geçmeye başlamışlardır. ÖSYS olarak adlandırılan yeni sistemin ilk aşaması olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) 27 Mart 2011 tarihinde gerçekleştirilmiş ve sınavı geçerli kabul edilen 1. 648. 244 adaydan 1. 311. 954'ü (yaklaşık %80) 180 ve üzeri puan alarak Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) olarak bilinen ikinci aşama sınavlarına girmeye hak kazanmıştır. Bu adaylar, 18-19 ve 25-26 Haziran 2011 tarihlerinde, farklı alanlarda öğrenim görmek isteyen adaylara yönelik olarak düzenlenmiş 5 ayrı oturumdan oluşan LYS sınavlarından en az iki tanesine girmek durumunda kalmışlardır. LYS-1 Matematik ve Geometri, LYS-2 Fizik, Kimya ve Biyoloji alanlarından oluşan ve bu alanlarda meslek edinmek isteyen öğrencilerimize, Türk Dili ve Edebiyatı ile Coğrafya testlerinden oluşan LYS-3 ve Tarih, Coğrafya ve Felsefe alanlarını kapsayan LYS-4 sınavları da sosyal mesleklerde eğitim verecek üniversite bölümlerine girmek isteyen öğrencilere yönelik olarak hazırlanmıştır. Öğrencilerimizin yabancı dil bilgilerinin ölçülmesi ve üniversitelerin yabancı dil bölümlerinde okumak isteyen adayların seçilmesi için de LYS-5 oturumu yapılmıştır.

LYS-1 oturumunda 625. 204, LYS-2 oturumunda 293. 791, LYS-3 oturumunda 681. 091, LYS-4 oturumunda 378. 048, LYS-5 oturumunda ise 41. 731 aday ile iki hafta sonunda toplam 2. 019. 865 aday sınava alınmıştır.

Ortaya atılan asılsız birçok iddiaya rağmen, LYS sınavlarının hazırlanmasında ve uygulanmasında tedbirler en üst düzeye çıkarılmış ve sınav süreci yakından izlenmiştir. Bu kapsamda süreci sabote etmeye yönelik birkaç girişim, alınan önlemler sayesinde önceden fark edilmiş ve süreç herhangi bir sorun yaşanmadan tamamlanmıştır. Soru kitapçıklarının basım ve sevkiyat çalışmaları yakından izlenmiş ve sınavlar sırasında basım hatalarının olmaması için sürecin her anı yakın takip altında tutulmuştur. Alınan önlemler sayesinde basım hatasından kaynaklanan hiç bir yedek kitapçık kullanılmadan LYS tamamlanmıştır. Adayların sınav sonuçları, YGS puanları, lise diploma notları ve LYS puanları dikkate alınarak hesaplanmış ve duyurulmuştur. Üniversitelerin kontenjanlarına göre tüm alanlarda 759. 638 öğrencimiz üniversitelerimizde eğitim görme şansı bulacaktır. Bunlardan 657. 347'si devlet üniversitelerine, 81. 345'i vakıf üniversitelerine, 18. 672'i KKTC üniversitelerine ve 2. 304'ü de yurt dışındaki üniversitelere yerleştirilecektir.

LYS ile ilgili dikkat çeken hususlar da aşağıda verilmiştir;

İkinci aşama sınavlarında elde edilen sonuçlarda normal dışı bir duruma rastlanmamıştır. Bazı testler geçen yıla oranla daha zor olmasına rağmen genel olarak geçen yıl yapılan sınavlar ile uyumlu bir sonuç dağılımı elde edilmiştir.

Bununla birlikte, 2011-LYS'lerin ortalamalar ve standart sapmalar açısından daha güvenilir (seçici) sınavlar oldukları görülmüştür.

Fen liseleri diğer liselere göre daha başarılı olmuşlardır.

Fen liselerini ise askeri liseler ve Anadolu liseleri izlemiştir.

Meslek liseleri arasında en başarılı öğretmen liseleri ondan sonra da imam hatip liseleri olmuştur.

İmam hatip liselerinin genel lise düzeyine oldukça yakın puanlar alabildikleri dikkati çekmiştir.

Endüstri meslek liseleri en az başarılı liseler arasında yer almıştır.

En başarılı olan illerimiz; Kilis, Kırşehir, Karabük, Kastamonu, Niğde, Bitlis, Bartın ve Aydın iken en az başarısız illerimizin ise Tunceli, Hakkâri, Ağrı, Şırnak, Ardahan ve Artvin olduğu görülmüştür. "

Kaynak: 08haber. com

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 23.07.2011 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
Benzer içerik bulunamadı.


En Çok Okunan Eğitim Haberleri
 » Yusufeli’nde Öğrencilere Su Tasarru...
 » Kemalpaşa’da Müdürler Kurulu Toplan...