Açü Hopa İibf'de Düzenlenen Fscongress 2023 Kongresi

27/10/2023 00:58

Açü Hopa İibf'de Düzenlenen Fscongress 2023 Kongresi Tamamlandı.


Haber: Hayati Akbaş







Artvin Çoruh Üniversitesinde Hopa İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve Fiscaoeconomia Dergisi birlikteliğinde tertiplenen Fiscaoeconomia Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi (FSCONGRESS 2023) Hopa İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde gerçekleştirildi. Kongrenin açılışı AÇÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Sıtkı Bilgin'in de katılımıyla Hopa İİBF Konferans Salonunda yapıldı.

Kongresinin açılış konuşmasını gerçekleştiren Hopa İİBF Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Orhan Şimşek, İsrail’in Filistin halkına yönelik zulmünü kınadıklarını belirterek başladı. Doç. Dr. Şimşek, Hopa İİBF tarafından bugüne kadar gerçekleştirilen akademik faaliyetler, uluslararası akademik etkinlikler ve kongreler hakkında genel bilgiler aktardı. Doç. Dr. Şimşek, “Hopa İİBF, Üniversitemizin önemli bir yapı taşıdır. Fakültemiz bilgi ve katma değer üretimi konusunda üzerine düşeni yapmaya devam edecektir. Cumhuriyetimizin 100. Yılında gerçekleştirdiğimiz bu kongrenin bilim dünyasına ve ülkemize değer katmasını umar, bu tür nitelikli kongrelerin sayısının artmasını temenni ederim. Bu vesileyle kongremizi Cumhuriyetimizin 100. yılına ve Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e ithaf ettiğimizi buradan ilan etmekten onur duyarım. ” dedi.

Hopa İİBF Dekanı ve Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ersoy da konuşmasında Türk milletinin dünyanın dört bir yanında zulme uğrayan mazlum halklara kol kanaat gerdiğini ve yardıma muhtaçlara her türlü yardıma hazır bir millet olma karakterine sahip olduğunu söyledi. İsrail’in Filistin halkına karşı saldırılarını zulüm olarak belirten Prof. Dr. Ersoy, bu saldırıları kınadıklarını belirtti.

“Tıbbi ve aromatik bitkiler” sahasında İhtisas üniversitesi olmanın ehemmiyet taşıdığını belirten Prof. Dr. Mehmet Ersoy konuyla ilgili olarak şu değerlendirmelerde bulundu: “Üstlendiğimiz bu vazife ve misyonun şuuruyla hareket etmemiz gerekiyor. Hopa İİBF olarak “tıbbi ve aromatik bitkiler” özelinde Sosyal Bilimler alanında günümüz dünyasının hassasiyetle eğildiği birçok konuya bizlerde yeni bakış açıları kazandırmak ve kongre vesilesiyle ilgili alanlardaki sorunlara çözüm üretilmesi noktasında katkıda bulunmak istiyoruz.

Yeşil kalkınma konusunun birçok ülkenin çevre politikasında ön sırada geldiği bilinmektedir. Ülkemizde de son dönemlerde gerçekleştirilen düzenlemeler yeşil kalkınmayı sürdürülebilir kılmaya yönelik yapılmaktadır. Kalkınmadaki yenilikçi ve çevre dostu uygulamaların sürekliliği ve uygulanabilirliği bağlamında tıbbi ve aromatik bitkiler özelinde yeşil kalkınma odaklı konulara yönelik hazırlanan çalışmaların uygulanabilir çözümler üretmek vazifelerimiz arasındadır. Bu minvalde uygulanabilirlik ve çözüm odaklı olma ilkeleri gereğince Artvin’i yeşil kalkınmada pilot il yapılması için yürütülecek çalışmalar ehemmiyet arz etmektedir.

Artvin nüfusu az, sanayisi ise gelişmemiş olan illerinden biridir. Tıbbi aromatik bitkiler anlamında henüz tahrip edilmemiş topraklara sahiptir. Bir diğer ifadeyle doğal zenginliğini korumayı başarmış bir il olmakla birlikte yeşil kalkınma uygulamalarının icra edilmesinde maliyeti en az olan illerden biridir. Bu nedenle Artvin yeşil kalkınmada pilot il olmak durumundadır.

Bu kongrede mercek altına alınacak konular ile Üniversitemizin üstlendiği misyon arasında ciddi bir bağ vardır. Değerli katılımcılar sunumlarıyla günümüz sorunlarına pratik çözümler üretme bağlamında kongremize katkıda bulunacaklardır. ”

AÇÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Sıtkı Bilgin de Artvin Çoruh Üniversitesinin ülkemizin Kafkasya’ya açılan kültür kapısı olduğunu ve bu özelliği ile birçok önemli etkinliğe ev sahipliği yaptığını ifade etti. Özellikle son iki haftada Artvin Çoruh Üniversitesinde adeta bilim şöleni yaşandığına dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Bilgin, “Geçtiğimiz hafta Mehmet Genç Anısına Osmanlı Tarihi Sempozyumu ile önemli konular ele alındı. Mehmet Genç’i anlatmak Üniversitemize düşen bir görevdi ve bunu icra ettik.

Bir diğer sempozyum olan 3. Yusufeli Sempozyumunda da yine birbirinden kıymetli konular bilim camiası tarafından tartışıldı ve belirli sorunlara yönelik çözüm önerileri istişare edildi ve bugün Hopa’da açılışını gerçekleştirdiğimiz Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi ile sadece kent merkezi değil ilçelerimiz de ilim şölenlerine ve ulusal ve uluslararası akademik etkinliklere ev sahipliği yapmaya başlamıştır.

Bu çıtanın yükseltilmesi ve böylesi hassasiyete sahip etkinliklerin yaygınlaştırılması gerekir. Aynı zamanda akademik yönü ağır basan bu etkinlikler üniversitelerin öğrencilere sunduğu hizmetlerden biri olma özelliğini taşır. Bu nedenle kongre, sempozyum, çalıştay ve konferans gibi bilimsel aktivitelere öğrencilerin katılımının sağlanması gereklidir. Bilimsel çalışmalara öğrenci katılımını artırmak için Üniversitemizde yeni bir dizi uygulamayı hayata geçirmeyi planlıyoruz. Temel paydaşımız olan öğrencilerin bilimsel etkinliklerde ve projelerde aktif rol almalarına vesile olmak istiyoruz. ” dedi.

Yeşil Kalkınma, ekonomi ve toplum öncelikli bir kongreye ev sahipliği yapmaktan memnuniyet duyduklarını belirten Rektör Prof. Dr. Mustafa Sıtkı Bilgin, "Artvin ilini tıbbi ve aromatik bitkiler sahasında pilot bölge yapma yönündeki çabalarımızı yoğunlaştırdık. Bununla ilgili olarak Üniversitemizin Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi (TABMER) laboratuvarlarındaki donanım teknik ekipman ve altyapı hususlarında tespit edilen eksiklikleri gidererek merkezimizi ülkemizin sayılı laboratuvarlardan biri haline dönüştürdük. Laboratuvarlarda tıbbi ve aromatik bitki ürünleri üretimi ve ürün geliştirme işlemlerinin yanı sıra bazı gıda, ürün ve endüstriyel çıktılara yönelik analizler de yapılabilmektedir.

2023-2027 Stratejik Planda tıbbi aromatik bitkiler sahasına yönelik çizdiğimiz program çerçevesinde Artvin ilinde örnek bahçe uygulamalarını yaygınlaştırmaya çalışacağız. Bununla birlikte Artvin’de ihtisas sahamızla ilgili farkındalık ve hassasiyet oluşturmak için uğraşlarımız sürmekte, Artvin halkının da katılımına açık olan birçok seminer ve kurs hizmeti sunmaktayız. ” ifadelerini kullandı.

Çağımızın en önemli sorunlarından biri çevreye ve insan sağlığına duyarlı olmayan sistemler olduğunu vurgulayan Rektör Bilgin, “Küresel bazda tehlikeli boyutlara ulaşan çevre kirliliği uluslararası camiayı yeni arayışlara yöneltmiştir. Yeşil kalkınma konsepti, çevrenin korunması ve çevre dostu uygulamaların sürdürülebilirliği açısından önemlidir. Bu alanda birçok ülkede yatırımlar yapılmaktadır. Biz de Artvin Çoruh Üniversitesi olarak tıbbi ve aromatik bitkiler sahasındaki faaliyetlerimize ek olarak “emisyon ticareti” alanında çaba göstermeliyiz. Bu konuda bir kitap hazırlığı içerisinde olduğumuzu belirtmek isterim. Artvin Çoruh Üniversitesini çevre, yeşil kalkınma ve tıbbi aromatik bitkiler alanında merkez üniversite hâline getirmeyi hedeflemekteyiz. ” diye konuştu.

Rektör Prof. Dr. Mustafa Sıtkı Bilgin İsrail tarafından Filistin halkına yönelik yapılan saldırılar hakkında ise şu ifadeleri kullandı: “Son dönemlerde Filistin halkına yönelik gerçekleştirilen zulüm ve insanlık dışı saldırılara ve vehim olaylara üzülerek şahit olmaktayız. Yakın tarihte böylesi bir uluslararası insan hakları ihlali ve saldırıları yaşanmış değildir. İsrail’in gerçekleştirdiği saldırıları ve insanlık suçu taşıyan eylemlerini Artvin Çoruh Üniversitesi olarak tel’în ediyor ve kınıyoruz. ”

Kongrenin davetli konuşmacısı Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İktisat Bölümünden, Prof. Dr. Özgür Teoman da “Türkiye’de Tarımsal Sürdürülebilirlik Bakımından Agroekolojik Yaklaşım” konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Kongrenin açılış programına Ticaret Bakanlığından Uluslararası Anlaşmalar ve AB Genel Müdür Yardımcısı Bahar Güçlü, AB Tek Pazar ve Yeşil Mutabakatı Daire Başkanı Gülizar Yavaş, Üniversite Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Kibar, ilçe protokolünden davetliler, Üniversite personeli ile öğrenciler katıldı.

Konuşmaların ardından kongrenin oturumlarına geçildi. Üç gün süren kongrede 24 farklı oturumda alanında birçok akademisyen, “Türkiye’nin Yeşil Mutabakat Eylem Planı Kapsamındaki Çalışmaları”, “Tıbbi ve Aromatik Bitkilere Ekonomik Bakış: Değer Belirlemede Hangi Yöntemler Nasıl Kullanılabilir?”, “Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Lisanslı Depolarda Saklanması ve Türkiye Ürün ve İhtisas Borsası'nda İşlem Görmesi”, “Artvin'de Yetişen Bazı Tıbbi Aromatik Bitkiler, Önemi ve Biyolojik Aktiviteleri”, “Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizmasının Makroekonomik Yansımaları: Türkiye Örneği” ve “Sürdürülebilir Enerji Olarak Hidroelektrik Tüketiminin Ekonomik Büyüme Üzerine Etkisi” gibi birçok önemli konuda bildirileriyle kongreye katkıda bulundu.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 27.10.2023 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
Benzer içerik bulunamadı.


En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Turgay Ataselim Teşekkür Mesajı Yay...
 » Bilgehan Erdem Hem Ziyaret Ediyor H...
 » Ocaklı, Kafes Balıkçılığına Karşı T...
 » Türk Ormancılığı Artvin’de Değerlen...
 » Artvin Jandarması Kaçak Ve Kaçakçıl...
 » Meb Gastronomi Festivali Ve Yemek Y...
 » Bölge Odaları Samsun-sarp Demiryolu...
 » Bayraktutan’ın Nisan Ayında Boş Geç...
 » Nöbette Olan Kamu Görevlileri Ve Ha...
 » Hopaspor Yönetimi Kongre Kararı Ald...