Başkan Topaloğlu ”şoför’de İnsandır”

12/08/2016 11:30

Artvin Otobüsçüler Derneği Başkanı İrfan Topaloğlu “Çileli Otobüs Şoförlerinin Halini Hiç Düşündünüz Mü?”


Haber: Hayati Akbaş







Otobüs şoförü denildiği zaman aklımıza sadece Otobüs’ü süren şoför gelir. Hâlbuki onlarında binbir derdi olduğunu hangimiz düşündük ki.

Artvin Otobüsçüler Derneği Başkanı İrfan Topaloğlu’da Otobüs Şoförlerini ortak duygularını oturdu kaleme aldı yazdı. İşte İrfan Topaloğlu’nun kaleme aldığı yazı. Herkes okurken onların bir robot olmadığını düşünerek okusun bu yazıyı. İşte o yazı.

“Günlerce aylarca sektör ile ilgili toplantılar yapılıyor. Gerek yurt içinde gerek yurt dışında aklıma takılan bir şeyler var. Toplantılarda“şu firmanın bu sıkıntısı var, şu gümrüğün böyle sıkıntısı var” falan otogarın çeşitli sıkıntıları var bir suru ben dâhil haberler yapıyoruz yahu asıl bu sektörü bu firmalardaki araçları bu insanları güvenli bir şekilde bindiği yerden gideceği yere kadar getiren sabahlara kadar çizgiye bakan evinden ayrı çocuklarından ayrı devlet karayolunda hayat sürdüren garibim otobüs şoförlerinden acaba bir sıkıntıları var mı, aldıkları maaşlar yetiyor mu veya hak ettikleri, alın teri dökerek alacakları maaşları alabiliyorlar mı?.

Burada oturan, çocuk okutan, geçimini sadece direksiyona bağlayan otobüs şoförlerini hiç düşündünüz mü?İşte falan firma bu kadar yolcu taşıyor, hedefi bu sene bunu aşacak, falan firma bu kadar yolcu taşıdı gibi gazete manşetleri. Yazık bunları taşıyan otobüs şoförlerini hiç düşündünüz mü?. Sigortaları var mı, çalışan personelin sigortası var mı, can güvenliği yok denecekkadar az.

Türkiye de otobüs şoför açığı her gecen gün büyüyor. Neden mevcut çalışan şoförler isyan ettikçe yeni gelen nesil otobüs şoförlüğü yapar mı, kazanamayacağı işte çalışır mı?.

Zaten otobüs şoförlerin üç de ikisinin emekliye ayrılacağı, deneyimli otobüs şoförlerini elinde tutması gereken firmaların bu şoförlerden faydalanması için şoförlerin maaşlarının dolgun olması, aksı takdirde otobüs işletmeleri şoför bulmakta zorlanacakları, turizm ve taşımacılık şirketleri çeşitli kampanyalar yapıp şoför açığını kapatmak için kolları sıvamalıdırlar. Yoksa önümüzdeki yıllardan itibaren özellikle turizm sektörünün emekli ayrılmalardan dolayı şoför bulamayacaklardır.

Gerçek otobüs şoförü olmak kolay değildir. En az üç yıllık meslek eğitimi alabilmesi lazım. Türkiye de pek çok işsizin otobüs şoförlüğü yapmak istediğini görüyoruz ama deneyimsiz-bilgisiz meslek eğitimi almamış kişilerin bu meslekte çalışması yanlıştır. Fakat bu kişilerin eğitimi için şans verilip ücretsiz yetiştirilmesi ve sektöre kazandırılması lazım.

Türkiye de otobüs şoförlüğü yapmak diğer ülkelere nazaran çok zor. Almanya da otobüs şoförleri 3. 500 Euro üzerinde maaş alıyor. Bizimkilerde sigara parası gibi onlara nazaran Avrupa da otobüs ehliyeti 21 yaşında alınabiliyor. Otobüs şoförleri tarlada yetişmiyor. İsmi üzerinde otobüs şoförü, yani uzay aracı değil, insan taşıyan, can taşıyan kişi ve ya kişilerdir otobüs şoförleri. Garibim fakat her nedense toplumda önemsenmeyen sadece şoför işte. Ne olacak, işi çalışacak, fakat şartlar kelle koltuk da hiçbir can güvenliği ve sosyal konumu olmayan sadece km’lerce çizgiye bakan, senelerini aç veya yarım tok verilene razı olan, emekli olup olmayacağı belli olmayan ve hiçbir kurum tarafından da savunucusu olmayan, seneler sonra yaştır geçmiş elinden belgeleri alınan garip otobüs şoförü veya kaptanlarımız.

Yinede bakanlıktan Allah razı olsun, yaş ortalamasını 66’ya yükseltip, elindeki tecrübeli kaptanlar sayesinde ve bu kaptanlardan tecrübe kazanarak ve yetişecek yeni kaptan adaylarına şans verildi.

Türkiye’nin otobüs kaptanlarını “temsa” kaptanlar kulübü bünyesinde topladı, fakat 30. 000 e yakın yaş ortalaması 43 olan % 10’luk bölümü 35 yaşından küçük %37’lik bölümü 40 ile 45 yaş aralığında olurken % 24 lük bölümü ise 55 yaşından büyük işte büyük olan kaptanların sayesinde sektöre tecrübeli gerçek otobüs şoförü yetiştirilebilir.

Kulüp olarak yetişecek kaptanların sosyal hayatları, kişisel gelişimleri ve onlara hak ettikleri değeri sigortası ayda eline geçen geliri net olarak geçinebiliyor mu?. Çektiği eziyetin hakkını alabiliyor mu?. Bunun takipçisi olmak lazım.

Kaptanlarımızın çocuk sayıları ve ya tuttukları takım bence önemli değildir. Bunlara hayat güvencesi vermek lazımdır. Yoksa firmaların araç sayılarını artırmak şu firma da bu kadar araç alındı, şu firmaya 20 travego katıldı, önemli olan bu araçları kullanacak tecrübeli kaptan ve hakkını verebilen işveren veya firma sahipleri önemlidir. Sektörümüzde sayelerinde ayakta durmaya öyle veya böyle çalışan kaptanlarımızın daha iyi tanınması ve önem verilmesi, onların da bu yapılanların karşısında faydalı olmasını umut ediyorum.

Allah yollarını açık etsin kazasız belasız yolculuklar diliyorum. "

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 12.08.2016 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
Benzer içerik bulunamadı.


En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Türklim Olağan Genel Kurulu Yapıldı...
 » Necmettin Orman Vefat Etti!...
 » Hopa’da Gözyaşı Ve Acı Vardı...
 » Chp’den Sonra Akparti’den Miting Ha...
 » Rauf Başar Ödül Töreni Düzenlendi...
 » Artvin’de Kayak Şenliği Sona Erdi...
 » Doğu Karadeniz İçin Yeni Bir Fırsat...
 » Hopa’nın Kadınları, Muhteşemsiniz!...
 » Hopa Tso Açü Meslek Yüksekokulu’nu...
 » Hopa’da Sivil Savunma Programı Gerç...