Açü’den Engelli Yaşamına Akademik Bakış

21/11/2015 12:01

Açü’den Engelli Yaşamına Akademik Bakış.


Haber: Hayati Akbaş







Artvin Çoruh Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi hemşirelik bölümü 4. Sınıf öğrencileri Engellilik ve Yaşam adıyla bir program hazırladı.

Engellilik ve Yaşam için farkındalık amacıyla gerçekleştirilen programa Aile Ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Artvin Engelliler Derneği de destek verdi.

Artvin Çoruh Üniversitesi Nihat Gökyiğit Kültür ve Kongre Salonu’nda yapılan programa Artvin Engelliler Derneği Başkanı Hatice Nur Ersöz, Kas Hastalıkları Bursa Şubesi Başkanı Leyla Albayrak, Artvin Engelliler Derneği Yönetim Kurulu Üyeleri, bedensel engelli, kitap kurdu olarak tanınan Seyitler Köyü sakinlerinden Cemil Öngüner, Engelli ilizyonist Murat Uygur, öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı.

Engelli Olmak Yaşamaya Engel Değil

Programda Aslıhan Demiral, Dilan Yalçın, Fatma Tunçyürek, Mustafa Taş, Öznur Çolak ve Medine Ersöy kısa sunularla engelliliğinin türlerini anlattılar. Programda özellikle bacakları ve kolları olmayan bir engelli vatandaşın anlattıkları herkesi duygulandırdı.

Yaşamak için mutlaka bir nedeninizin olduğu düşüncesini anlatan sunuda, engelli kişinin özgüveni ve bitmek bilmeyen yaşama arzusuna vurgu yapılarak, normal insanların ne kadar nankörce davranabildiklerine atıf yapıldı. Engelliliğin genel tanımını yapan öğrencilerin sunularında şu ifadeler yer aldı:“5378 Sayılı Engelliler Kanunu’na göre, doğuştan veya sonradan herhangi bir nedenle bedensel, zihinsel, ruhsal, duyusal ve sosyal yeteneklerini çeşitli derecelerde kaybetmesi nedeniyle toplumsal yaşama uyum sağlama ve günlük gereksinimlerini karşılama güçlükleri olan; korunma, bakım, rehabilitasyon, danışmanlık ve destek hizmetlerine ihtiyaç duyan kişi “engelli” olarak tanımlanmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü’nün İşlevsellik, Yeti yitimi ve Sağlığın Uluslararası Sınıflandırılmasına göre engelli olma hâli için yeti yitimi terimi kullanılır. Engelliler, vücudunun duyusal, işlevsel, zihinsel ve ruhsal farklılıkları öne sürülerek; yaşamın birçok alanında kısıtlama ve engellerle karşılaşabilirler. Türkçe’de yeti yitimini tanımlamak için sakat, çürük, özürlü ve malul gibi çok çeşitli sözcükler kullanılır. Bunların bir kısmı engelli toplumu tarafından incitici bulunsa da zaman zaman resmî yayınlarda dahi yer alır. Örneğin; askere elverişli olmama durumunu belirtmekte kullanılan çürük sözcüğüne çeşitli askerî belgelerde rastlanır. Türkiye'de özürlü sözcüğünün resmî kullanımı bir yasa ile iptal edilmiştir. Engel özrün ilerlemiş halidir. Her engelli özürlüdür; ama her özürlü engelli olmayabilir. Her insanın bir iş yapmaya çalışırken engellendiği bir durum olabilir. İşte bu engeller bir özürden dolayı oluşabilir. Yemek yapamayan birinin özrü yapmaya çalıştığı yemeğin yapılışını bilmemesi olabilir. Her insan futbol oynayamaz; refleksi zayıftır, yeterince atik değildir, fazla kiloludur, ya da bedensel bir engeli vardır.

Özür: Bir insanın yapmaya çalıştığı bir işi engelleyen bir eksikliktir. Tıbbi tanılamalar sonucu tür ve derecesi ortaya çıkarılabilir. Engel: Bir insanın bir iş yapmasını, özrüne bağlı olarak aksatan ya da tamamen kısıtlayan olgudur. Eğitimciler bireyin özrünü de göz önüne alarak ilerlemesinin ne denli aksayacağında ve ne kadar ilerleme sağlanacağında fikir edinmesi için en önemli etkendir. Zihinsel gerilik bir özürdür, bu geriliğin oluşturduğu eğitsel aksaklıklar bir engeldir.

Doğum Öncesinde Engelliliğe Neden Olan Durumlar

Genetik nedenler akraba evliliği hamilelik sırasında karşılaşılan travmalar anne babanın hastalığı annenin ilaç, alkol, sigara kullanımı, Annenin ışına maruz kalması, madde bağımlısı olması ve kötü beslenmesi. Doğum sırasında ve sonrasında engelliliğe neden olan durumlar: Kötü ve yetersiz koşullar da gerçekleştirilen doğumlar, travmalar, yanlış uygulamalar- Ev, iş, trafik kazaları- Savaş-Terör olayları-Doğal afetler, doğum öncesi, doğum sırası ve doğum sonrasında çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişimsel dönemde ortaya çıkan, uyumlu davranışlarda görülen yetersizliğe ilaveten dikkat, algılama, bellek ve değerlendirme gibi genel zeka fonksiyonları açısından normalin altında olma durumudur. Hafif derecede zihinsel engelli bireylerin pek çoğunda, belirgin bir biyolojik nedene rastlanmadığı için, nedenlerinin belirlenmesi çoğu zaman güç olmaktadır. Ancak orta ve ağır derecede zihinsel engelliliğe genellikle biyolojik etkenlerin neden olduğu saptanmıştır. ”

Görme Yetisini Tamamen Veya Kısmen Kaybetmiş Olmaktır

Engelliliğin genel tanımını yapan öğrencilerin sunularının devamında; “Diğer bir deyişle, normal gören kişinin 6. 1 metreden görebildiği büyüklükteki bir şeyi yaklaşık 60 santimetreden veya daha kısa bir uzaklıktan gören ya da hiç bir uzaklıktan göremeyen kişi, yasal tanıma göre görme engellidir. Doğum öncesi, doğum sırası ve doğum sonrasında çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişimsel dönemde ortaya çıkan, uyumlu davranışlarda görülen yetersizliğe ilaveten dikkat, algılama, bellek ve değerlendirme gibi genel zekâ fonksiyonları açısından normalin altında olma durumudur” ifadelerine yer verildi

Öğrencilerin sunularının ardından İlizyonist Murat Uygur öğrencilere ve salonda bulunanlara sihirbazlık yeteneğini gösterdi. Uygur engelli olduğunu, bu nedenle malulen emekli olduğunu, ancak engelin beden de değil beyinde, düşüncede olduğunu belirterek, ilizyonist olmak için sağlam olmanız gerekmiyor. Yeter ki yapmak isteyin” diyerek hünerlerini gösterdi Uygur’un gösterisi izleyenler tarafından büyük beğeni topladı ve alkış aldı.

Seyitler Köyü sakinlerinden bedensel engelli Cemil Öngüner’de kısa bir konuşma yaparak, engelliler için hiçbir şey yapılmadığını, kendilerini düşünen insanların çok az olduğunu belirterek; “ Bizi düşünen yok. Geçenlerde seçim öncesi gece gece köyümüze asfalt döküldü. Belli aralıklarla banketlerle yolun arasına meyilli asfalt dökerek engelimizi kolayca kaldırabileceklerken, bunu yapmadılar. Belli aralıklarla bu kolayca yapılabilirdi. Unutmasınlar ki, bugün sağlam olan herkes, potansiyel engelli adayıdır. Kendinizi bizim yerimize koyun. Empati yaparsanız, bu konuda daha çok iş yaparsanız, samimi olursunuz. Gerek Artvin şehir merkezi, gerekse köyümüzde maalesef engelli aracıyla dolaşmak Çin İşkencesi gibi bir şey. Yetkililerden yardım bekliyorum, duyarlı olmalarını istiyorum “dedi.

Artvin Engelliler Derneği Başkanı Hatice Nur Ersöz, AÇÜ öğrencilerine teşekkür ederek; “Çok güzel bir sunu ve program hazırlamışsınız. Biz Dernek yönetimi olarak buradayız. AÇÜ ile geçmişte paydaş olarak birçok program gerçekleştirdik. Bugün de yine sizlerle birlikteyiz. Biz, 1998 yılında Artvin Engelliler Derneği’ni kurduk. Kurulduğumuz günden beri büyük fedakârlıkla durmadan çalıştık ve çalışmaya devam ediyoruz. Çok kısa bir süre önce Türkiye’nin en önemli kas hastalıkları uzmanı 1978 yılında Türkiye Kas Hastalıkları Derneği’ni kuran Prof. Dr. Çoşkun Özdemir’i Artvin’e getirdik. Leyla Albayrak arkadaşımıza katkılarından dolayı çok teşekkür ediyorum. Az önce sunularda olsun, Cemil arkadaşımızın konuşmalarında olsun, engelli kardeşlerimize yönelik çok az icraat var. Artvin’de yaşamak normal şartlarda zor iken, engelli halinde duvarda yaşamak gibidir diyoruz. 2006 yılından sonra çıkarılan kanunlarla engelli hakları iyileştirildi. Ancak yeterli değil. Biz Artvin’de engelli taraması yaptık. Sayılarını çıkardık. İhtiyaçlarının neler olduğunu tespit ettik. Ömürlerinde ilk kez uçağa binerek İstanbul’da 20 gün tedavi amaçlı, hem de gezi amaçlı bir etkinlik gerçekleştirdik.

Sayın Kadir Topbaş’a Her Şey İçin Teşekkür Ediyorum

İstanbul Büyükşehir Belediye başkan hemşerimiz Kadir Topbaş bize gerçekten büyük destekler vermişti. Buradan bir kere daha teşekkür ediyoruz. “2011 Ankara-Artvin Tanıtım Günleri’nde sayın başkandan Lifli araç istedik ve aldık. Ardanuç rehabilitasyon Merkezi’nde 75 engelli kardeşimiz kalıyor. Bunlar güzel ve kalıcı hizmetlerdir. Biz, hep birlikte engelli kardeşlerimiz ve aileleri için başka neler yapabiliriz? Sorusuna cevap aramaya ve bu istikamette çalışmaya devam edeceğiz” dedi. Türkiye kas hastalıkları Bursa Şubesi başkanı Leyla Albayrak’da yaptığı kısa konuşmasında, gençlerin yaptığı programdan çok etkilendiğini, Artvin’de bu tür programların yapılmasının önemli bir artı olduğunu” ifadelerine yer verdi.

Konumuz Engellilerin Yaşamlarını Kolaylaştırmak

Programa özel davetli olarak katılan GaziOrtaokulu 7. Sınıf öğrencileri yapacakları projeden bahsettiler. Arkadaşları adına kısa bir konuşma yapan Beste Sarı; “ Biz Gazi Ortaokulu olarak bir proje hazırlamak istedik. Konumuz engellilerin yaşamlarını kolaylaştırmaktı. Bunun için sensörlü park alanı projesi geliştireceğiz. Buna göre eğer siz park yapılmaması gereken yerde park ederseniz sizi sensör uyaracak. Engelli kardeşlerimizin ağabeylerimizin ablalarımızın, büyüklerimizin önündeki engelleri kaldırmak için böyle bir düşünce ile yola çıktık. Bunun için Artvin Engelliler derneğini ziyaret ettik. Sonra da buraya davet edildik. Ben bundan dolayı sizlere çok teşekkür ediyorum “dedi.

Program sonunda günün ansına fotoğraflar çekinilerek sona erdi.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 21.11.2015 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
Benzer içerik bulunamadı.


En Çok Okunan Eğitim Haberleri
 » Hopa Özel Eğitim Okulu İnşaatında İ...