14 Kasım Dünya Diyabet Günü Kutlanıyor

16/11/2014 08:01

Diyabetin Çaresi Kahvaltı.


Haber: Hayati Akbaş







Dünyada giderek artan ve ciddi sağlık sorunu haline gelen diyabet (şeker) hastalığına dikkat çekmek için her yıl 14 Kasım Dünya Diyabet Günü olarak kutlanıyor.

Bu yıl dünya diyabet günü için uluslar arası diyabet federasyonu (IDF) tarafından seçilen tema ‘’Güne Sağlıklı Bir Kahvaltı ile Başlamanın Önemi”. Liv Hospital Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Serpil Salman, sağlıklı kahvaltının Tip 2 diyabet hastalığını engellediğini ve diğer bütün diyabet türleri için komplikasyon oluşumunu önlediğini vurguladı.

Doç. Dr. Serpil Salman, ‘’Diyabetli kişilerde kan şekerinin normal sınırlarda gitmesini sağlamak için kahvaltı çok önemlidir. Bütün gece boyunca kan şekeri düşük seyreder ve kahvaltı ile normal değerlere çıkar. Vücut ne kadar uzun süre aç kalırsa kan şekeri o kadar düşmeye başlar ve sonrasında glikojen depolarından kana şeker salınımı ile hızlı yükseklikler olabilir. Bu nedenle kahvaltı vücudun gece boyunca düşük giden kan şekerinin düzenlenmesi için olmazsa olmaz öğünüdür. ’’ dedi.

Kahvaltının ve doğru beslenmenin diyabetliler için bir tedavi şekli olduğunu vurgulayan Liv Hospital Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Serap Güzel, diyabetliler için, her sabah düzenli olarak yapılan doğru bir kahvaltı ve beslenmenin, mutlak bir tedavi şekli olduğuna dikkat çekti.

Diyabet 2030’da dünyada ölüm sıralamasında 7.

Dünyada yaklaşık 347 milyon kişide diyabet olduğu tahmin edilmektedir. Önümüzdeki 10 yılda diyabet nedeni ile ölüm oranının %50 artacağı tahmin ediliyor. Ülkemizde ise erişkin toplumda diyabet oranı %16. 5, yani 20 yaş üzerindeki her 20 kişiden 3’ü diyabet hastasıdır. Ancak birçok kişi diyabetinden haberdar değil, ya da yeterince tedavi olmuyor. Diyabetli hastalar %50-80 oranında kalp damar hastalıkları nedeni ile kaybediliyor. Diyabet, daha erken kalp hastalığı gelişimi için önemli bir sebep.

Kahvaltının temel öğesi tahıl

Ekmek kahvaltının en temel tahıl grubudur. Ekmek çeşitleri kepekli, çavdar, yulaf, tam buğday unlu veya çok tahıllı tercih edilmelidir. Özellikle kahvaltıda ne kadar lif alınırsa, kan şekeri yükselmeleri de o kadar engellenebiliyor. Kahvaltıda protein kaynağı olarak peynir ve yumurta, elzem yağ asitleri içeren yağlı tohumlardan ceviz, badem, fındık ve zeytin mutlaka tercih edilmeli. Hem vitamin-mineral ihtiyacını karşılamak, hem de lif miktarını arttırmak için bol yeşillik türleri ve meyve tüketmek de büyük önem taşıyor. İçecek seçimi ise çay, kahve, bitki çayı, taze meyve suları olmalıdır. Fakat taze meyve suları vitamin ihtiyacımız için iyi bir içecek olsa da hem şeker miktarı yüksek olduğundan hem de posasını alamayacağımız için kahvaltıda 1 avuç taze meyve tüketmek daha sağlıklıdır.

Doğru beslenme mutlak tedavi şekli

Doğru beslenme diyabetliler için bir tedavi şekli. Bu sebeple kahvaltı ile birlikte diğer öğünlere de önem vermek gerekir. Diyabetli kişiler için çözülmesi gereken temel sorun kan şekerinin istenilen aralıkta gitmesini sağlamaktır. Bunu sağlamak için beslenme sıklığı önemlidir, çünkü uzun süre aç kalmak hipoglisemiye neden olur. Hipoglisemi (kan şekeri düşüklüğü) ardından da hiperglisemi (kan şekeri yüksekliği) oluşma ihtimali artar. Bunun için kısa aralıklarla beslenme düzeni şeker düşüklüklerini önleyecek şekilde oluşturulmalıdır. Bu düzen herkesin yaşam şekline, hareketine, tedavisine göre değişir. Ama genel olarak 3 ana öğün, 2-3 ara öğün şeklinde günde 5-6 kez beslenmek kan şekeri düzenlenmesini sağlamaktadır. Genelde ikinci saatte tokluk oluşur ve şeker düşmeye başlar. Bu nedenle ana öğünler düzenli yapılsa bile ara öğünler olmazsa tedavi eksik kalır. Diyabetli kişiler her türlü meyveyi, gün içine dağıtarak ve porsiyon miktarına dikkat ederek tüketmelidir.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 16.11.2014 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
 » Artvin Sağlık İl Müdürlüğü Obozite'...
 » Artvin’de Diyabet Konulu Stant Açıl...
 » Borçka’da Mavi Kalpler Buluştu...
 » Ertelediğiniz Sağlık Kontrolleriniz...
 » Hopa Toplum Merkezinden Sağlığında...
 » Artvin Ve İlçelerinde Dünya Diyabet...
 » Hopa Devlet Hastanesi Diyabet Okulu...
 » Hopa Toplum Sağlığı Merkezinden İma...
 » Artvin’de Okullarda Obezite Ve Diya...
 » Hopa’da Diabet Okulu İlk Mezunların...
 » Beslenmeye Dikkat!...
 » Hopa’da Diyabet Okulu Eğitimleri De...
 » 20 Soruda Domuz Gribi…....
 » Artvin’de Hastaneler Kan Arıyor...
 » Artvin’de Sağlıkta Dönüşüm Proğramı...
 » Şavşat Toplum Sağlığı Merkezi Sağlı...
 » Artvin’de Yeniden 100 Öğrenciye Dah...
 » Hopa Devlet Hastanesinde Tam Kadro...
 » Artvin Sağlık İçin Yürüdü...
 » Artvin Sağlık Müdürlüğü “Sağlık İçi...