Artvin Çoruh Üniversitesi Hızla Büyüyor

09/04/2014 09:44

Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörlüğü Artvin'de Görev Yapan Basın Mensuplarıyla Bir Araya Geldi.


Haber: Hayati Akbaş







Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Duman üniversitenin gelişimi ve sorunları konusunda bilgilendirmek üzere basın mensuplarıyla bir araya geldi. Toplantıya Rektör Prof. Dr. Mehmet Duman, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aydın Tüfekçioğlu, Rektör Yardımcısı ve Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fahrettin Tilki, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdulkuddüs Bingöl, Genel Sekreter Kadem Altun katıldı.

Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Mehmet Duman, üniversitenin fiziki durumundan, açılan ve açılması düşünülen bütün bölümlerden ulaşıma kadar bir çok konuya değindi.

Duman Artvin Çoruh Üniversitesi hakkında yaptığı konuşmada;

Artvin Çoruh Üniversitesinin 2014 Yılı Gelişimi ve Beklentileri

“Artvin’de 17 Mayıs 2007 tarihinde Üniversitemizin kuruluşu, diğer illerde kurulan üniversitelere göre, yeterince heyecan yaratmamış, şehirdeki kurumlardan yeterince destek görmemiş, şehir için adeta can suyu olan üniversitenin yerleşke alanları, ulaşım, barınma gibi alanlardaki talepleri yeterince dikkate alınmamıştır. Kuruluşundan itibaren 7 yıla yakın bir zaman geçmesine rağmen Üniversitemizin yollarının, Şehir Yerleşkesinin giriş ve çıkışlarındaki yolların hali ve çevre görüntüsü Artvin’e yakışmıyor. Artvin’in sosyo ekonomik ve kültürel hayatına yadsınamaz büyüklükte katkılar yapan Üniversitemize bakışın bundan böyle farklı olacağını düşünüyor ve bekliyoruz.

Bununla birlikte, Artvin Çoruh Üniversitesi kurulduğu günden itibaren akademik birimleri, araştırma birimleri, fiziksel yapıları, kültürel ve sosyal donatıları, spor tesisleri ile üç ana yerleşkede (Seyitler, Şehir ve Hopa Yerleşkeleri) gelişimini hızlı bir biçimde sürdürmektedir.

Akademik ve idari kadromuz büyümesini sürdürüyor

Üniversitemizin öğretim elemanı sayısı, hızla artarak Mart 2014 itibariyle 418’e ulaşmıştır. Şu an itibariyle Üniversitemizde 6 profesör, 10 doçent, 106 yardımcı doçent, 183 araştırma görevlisi, 94 öğretim görevlisi, 14 okutman ve 5 uzman bulunmaktadır. Üniversitemizin idari personel sayısı ise 217’ye ulaşmıştır.

Öğrenci sayımız 6000’i aşmıştır

Üniversitemizin geçen süre zarfında öğrenci sayısı 6050’ye ulaşmıştır. Öğrencilerimizin yüzde 47. 3’ü (2858) önlisans öğrencisi, yüzde 49. 1’i (2970) lisans öğrencisi, yüzde 3. 6’sı ( 222) ise yüksek lisans ve doktora öğrencisidir. Üniversitemizden bugüne kadar toplam 3006 öğrenci mezun olmuştur.

Üniversitemizin eğitim programlarına her yıl yenileri ekleniyor

Artvin Çoruh Üniversitesi’nde; bugün itibariyle 2 enstitüde 5 yüksek lisans ve doktora programı, 7 fakülte ve 1 yüksekokulda 24 lisans programı, 5 meslek yüksekokulunda 32 önlisans programı ile eğitim ve öğretime devam etmektedir. Ayrıca sürekli eğitim uygulama ve araştırma merkezinde hayat boyu öğrenme faaliyetleri sürdürülmektedir.

Bilimsel projeler ve yayınlar artarak devam ediyor

Üniversitemiz araştırma ve geliştirme faaliyetlerine özel bir önem vermektedir. Bu meyanda daha önce de basına tanıttığımız Merkezi Araştırma Laboratuvarından tekrar bahsetmekte yarar görülmektedir.

1500 metrekare kapalı alana sahip olan ve içerisinde 16 laboratuvar, 66 kişilik seminer salonu ve idari ofislerin yer aldığı Merkezi Araştırma Laboratuvarı Bilim Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezine bağlı olarak yönetilmektedir. Üniversitemizin farkındalık yaratan projelerinden biri olarak yaklaşık 5 milyon TL tutarındaki bir harcamayla gerçekleştirilmiş olan bu proje, bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin daha modern ve kapsamlı ortamlarda yürütülmesini sağlayacak, Fen ve Doğa Bilimleri alanlarında eğitimsel ve akademik çalışmaların yürütülebilmesini kolaylaştıracak bir ünite olarak öğrencilerimizin, öğretim üyelerimizin ve paydaşlarımızın hizmetine sunulmuştur.

Bu çerçevede Üniversitemiz AB, TÜBİTAK ve BAP projeleriyle öne çıkmış olup, 2013 yılında Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğüne sunulan proje sayısı 41, toplam yayın sayısı ise 205 olarak gerçekleşmiş, indekslerce taranan dergilerde öğretim üyesi başına düşen ortalama yayın sayısı ise 0. 45’le önemli bir aşama kaydetmiştir.

Ayrıca bilimsel araştırmalar maddi ve manevi olarak teşvik edilmektedir. Bu amaçla her yıl Akademik Ödüller ve onur belgeleri dağıtılmaktadır. Akademik yayın teşviklerini daha kapsamlı hale getirebilmek için, 2014 yılından başlayarak 5 yıl süreyle Sayın Nihat Gökyiğit tarafından her yıl 100. 000. TL. tutarında akademik yayın teşvik ödülü dağıtılacaktır.

Artvin Çoruh Üniversitesi Uluslararası Akademik İlişkilere Önem Vermektedir

Artvin Çoruh Üniversitesi “Erasmus” ve “Mevlana” Programları kapsamında Avrupa Birliği ülkelerinden Çek Cumhuriyeti, Polonya, Bulgaristan, Litvanya, Macaristan, İtalya, İspanya ve Yunanistan’daki üniversitelerle ikili anlaşma yapmıştır. 2013-2014 Akademik Yılında Erasmus Programından yararlanan öğrenci sayımız 25, öğretim elemanı sayımız ise 26’dır.

Yurtiçindeki yüksek öğretim kurumları arasında öğrenci değişimi yapılmasına imkan tanıyan Farabi Programından yararlanan öğrenci sayımız ise 86’dır. Erasmus, Mevlana ve Farabi değişim programları aracılığıyla Üniversitemizin öğrenci ve öğretim elemanı hareketliliğine harcadığı yıllık ödenek yaklaşık 480. 000 TL’dir.

Artvin Çoruh Üniversitesi’nin “Batum Shota Rustavelli Devlet Üniversitesi”, “ABD Iowa Eyalet Bilim ve Teknoloji Üniversitesi”, “Yunanistan Kavala Teknoloji Üniversitesi”, “Polonya Zamosc Devlet Yüksekokulu”, “Bosna Hersek Uluslararası Burch Üniversitesi”, “Uluslar arası Saraybosna Üniversitesi”, “Azerbaycan Kafkas Üniversitesi”, Azerbaycan Teknoloji Üniversitesi” ve “Ukrayna Ulusal Bilim Akademisi” ile kurum bazında işbirliği anlaşması vardır. Ayrıca ABD Southern Üniversitesi ve Romanya Bükreş Üniversitesi ile işbirliği anlaşması imzalanması yönünde mutabakat sağlanmıştır.

Paydaşlarla ilişkilerimize her daim önem veriyoruz

Artvin Çoruh Üniversitesi bünyesinde bulunan Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde “Osmanlıca, Arapça, Genel İngilizce, KPSS, ALES, KPDS/ÜDS, Auto-CAD, 3Ds Max Modelleme ve Piyano” kursları halkımıza hizmet vermektedir.

Öğretim üyelerimiz Kent Konseyinde, jürilerde, bilirkişilik, danışmanlık ve bilgi aktarma konusunda başta Artvin ili olmak üzere toplumun tüm kesimlerine hizmet sunmaktadırlar.

Ayrıca Eğitim Fakültesi öğrencilerimiz, Topluma Hizmet Uygulamaları, Sağlık Yüksekokulu öğrencilerimiz de Halk Sağlığı dersi kapsamında çevre, sağlık ve eğitim gibi hassasiyet taşıyan konularda sosyal sorumluluk anlayışı gereği toplumsal hizmetlerini sürdürmektedirler.

Akademik Birimlerle İlgili Geleceğe Dönük Çalışmalarımız sürüyor

A. Gelecek yıl öğrenci alarak öğretime başlayacak şekilde Kuruluşu Tamamlanmış Bölüm ve Programlar:

1. Matematik Öğretmenliği (Eğitim Fakültesi), 2. Çocuk Gelişimi Programı (İkinci öğretim) (Artvin MYO), 3. Yaşlı Bakımı Programı (Artvin MYO), 4. İlk ve Acil Yardım Programı (İkinci öğretim) (Artvin MYO), 5. Eczane Hizmetleri Programı (Artvin MYO), 6. Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi Programı (Hopa MYO), 7. Deniz ve Liman İşletmeciliği Programı (Hopa MYO), 8. İnsan Kaynakları Yönetimi Programı (Hopa MYO), 9. İş Sağlığı ve Güvenliği Programı (Borçka MYO), 10. Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı Programı (Borçka MYO)

B. Yeni Meslek Yüksekokullarının Kurulması

Artvin Meslek Yüksekokulu bünyesinde kurulan sağlık programlarının ayrı bir yönetim çatısı altında toplanması için Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu kurma çalışmaları başlatılmıştır.

Artvin’de henüz Üniversitemize bağlı akademik birimin bulunmadığı Şavşat ve Ardanuç ilçelerinde 20 yıllık Gelişme Planında yer verildiği biçimde meslek yüksekokulu kurma çalışmaları, bu ilçelerimizin nüfusunun ve sosyo-ekonomik gelişmişliğinin yetersizliği sebebiyle Yüksek Öğretim Kurulu’nda kabul görmemiş ve gerçekleştirilememiştir.

Seyitler Yerleşkesi bugün itibariyle büyük ölçüde tamamlandı

Seyitler Yerleşkesinin altyapı ve hizmet binaları büyük ölçüde tamamlanmıştır. Burada; Rektörlük, rektörlüğe bağlı bazı birimler, Orman Fakültesi, Mühendislik ve Fen Edebiyat Fakülteleri ile Fen Bilimleri Enstitüsü ve Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde idari ve akademik faaliyetler devam etmektedir.

Bu ünitelere ilave olarak Seyitler Yerleşkesinde Üniversitemiz öğrencilerinin ve personelinin okuma, dinlenme, alış-veriş yapma, beslenme ve sosyal gereksinimlerini karşılamak amacıyla, seminer salonu, sergi salonu, kitap satış bürosu, bowling salonu, sağlık birimleri, öğrenci ve personel yemekhanesi gibi üniteleri barındıran “Sosyal ve Kültürel Etkinlikler Merkezi”, Kapalı Spor Salonu ile futbol, voleybol, basketbol ve tenis amaçlı kullanıma müsait Açık Spor Sahaları da öğrenci ve personelimizin hizmetine sunulmuştur. 2014 yılında öğrenci, personel ve şehir halkının kullanımına açılan bowling salonumuz Ülkemizde çok az sayıda üniversitenin sahip olduğu önemli bir sosyal etkinlik merkezidir. Öğrencilerimiz tüm bu imkanlardan ücretsiz faydalanmaktadırlar.

Seyitler Yerleşkesinde vadi içinde Bitki Müzesine, piknik yapılabilecek bir alt yapı inşa edilerek hafta içi öğrencilerimizin, hafta sonları da memurlarımızın, öğretim kadromuzun ve Artvin halkının dinlenebileceği alanları inşa edilmektedir.

Kuruluş çalışmaları Şehir Yerleşkesinde yoğunlaşmaktadır

Nihat Gökyiğit Kongre ve Kültür Merkezi, Eğitim Blokları ve Merkezi Kütüphane gibi tamamen modern imkanlara sahip donatıları barındıran Şehir Yerleşkesi, öğrencilerin kullanımına sunulması ile birlikte Üniversitemizin yeni eğitim üssü olmuştur. Halen Eğitim Fakültesi, Sağlık Yüksekokulu ve Artvin Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin öğrenim gördüğü Yerleşke, öğrenciler için donanımlı eğitim birimlerini içermektedir. Şehir Yerleşkesinin hemen karşısına inşa edilmekte olan Çoruh Park Projesinin tamamlanması ile Artvin şehir girişi, yeni ve güzel görüntüsüne kavuşacaktır.

Çoruh Nehri’nin kenarında kurulmakta olan Şehir Yerleşkesi için mevcut 70 dönüm arazi oldukça yetersiz kalmaktadır. İdeal bir yerleşke için yaklaşık 1000 dönümlük bir araziye ihtiyaç vardır. Alternatifi de bulunmayan bu yerleşkenin sağında ve solunda yer alan kamu kuruluşlarına ait müesseselerin başka yerlere nakliyle iki köprü arasında bir eğitim alanı planlanmıştır. Ancak gelinen noktada bu kuruluşlardan bazılarının yapılaşma faaliyetlerine devam etmeleri üzüntü ile karşılanmaktadır. Bu konuda basının ve kamuoyunun desteğine ihtiyaç duyulmaktadır.

Şu an eğitim vermekte olan diğer birimler

Üniversitemizin ana yerleşkeleri dışında kalan birimlerinden, Hopa İktisadi İdari Bilimler Fakültesi, İlahiyat Fakültesi ve Hopa Meslek Yüksekokulu Hopa Yerleşkesinde, Arhavi Meslek Yüksekokulu Arhavi ilçesinde geçici olarak kendisine tahsis edilen binada, Yusufeli Meslek Yüksekokulu ise Yusufeli’ndeki geçici hizmet binasında eğitim hizmeti vermeye devam etmektedirler. Borçka Acarlar Meslek Yüksekokulu ise ilçede eğitim hizmetlerine katkı yapmak için gün saymaktadır. Borçka Acarlar Meslek Yüksekokuluna önümüzdeki eğitim-öğretim yılı itibariyle iki programda öğrenci alınması planlanmaktadır.

2014 Yılı İtibariyle Devam Eden ve Yapılması Planlanan Yatırım/Onarım İşleri Şehir Yerleşkesinde 2. Grup Merkezi Derslik İnşaatı (Yapımı devam ediyor), Şehir Yerleşkesinde Merkezi Kütüphane (Proje aşamasında), Arhavi MYO Binası İnşaatı (Proje aşamasında), Seyitler Yerleşkesi Cami İnşaatı Projesi (Proje aşamasında), Şehir Yerleşkesi Çevre Düzenleme Çalışmaları (Proje aşamasında), Seyitler Yerleşkesi Altyapı ve Çevre Düzenleme Çalışmaları (Tamamlanma aşamasında), Borçka Acarlar Meslek Yüksekokulu Çevre Düzenleme Çalışmaları

Belirli sorunlarımız devam ediyor!

Ulaşım sorunu: Üniversitemiz öğrencileri şehir merkezinden 2 farklı dolmuş hattını kullanarak Seyitler Yerleşkesine aktarmalı olarak ulaşabilmekte, bu da öğrencilerimize ciddi bir ekonomik külfet yüklemekle birlikte zaman kaybına ve zahmete de neden olmaktadır. Kamu otoriteleri 4 yıldır her eğitim-öğretim yılı başlangıcında sorunu çözeceklerini söylemektedirler ancak henüz bir çözüm bulunmuş değildir.

Seyitler Yerleşkesine giden yolun bütünüyle asfaltlanamamış yaya kaldırımı ve drenajlarının yapılamamış olması,

Seyitler Yerleşkesi ile Fen Lisesi ve KYK Yurdu arasındaki kısa yolun, imar planında yer aldığı şekliyle genişletilememiş, yaya kaldırımlarının ve aydınlatmasının yapılamamış olması,

Artvin Valiliğince projesi hazırlanan teleferik hattı yapımının gerçekleştirilememiş olması önemli sorunlardır.

Çözüm: Üniversitemiz Seyitler Yerleşkesinin bulunduğu bölgenin öncelikle Belediye mücavir alanı içerisine alınması ve bu sorunların Belediye ve İl Özel İdaresi işbirliği ile acilen çözülmesi. Kalıcı çözüm için bu bölgenin Artvin Belediyesi sınırları içine alınması.

Barınma: Üniversitemiz öğrencileri için barınma sorunu önceki yıllara göre azalmakla beraber devam etmektedir. Öğrenci sayısındaki artış beraberinde barınma sorununu da getirmektedir. 2014 yılı Mart ayı itibari ile Artvin il merkezindeki mevcut yurtların kapasitesi 2415’tir. Ayrıca bu yurtların önemli bir kısmı yeni standartların altında, ranza sistemi olan yurtlardır. Her yıl ortalama 700 öğrenci artışı ve mevcut yurtların standartlarının yükseltilmesi ihtiyacı yeni yurtların inşasını gerektirmektedir. Uzun çalışmaların ardından KYK, 500 kişilik bir yurt binasını yatırım programına almış ve projelendirme çalışmalarına başlamıştır. Buna ilaveten 250 kapasiteli öğrenci yurdu inşası için Üniversitemizce İş Bankası Genel Müdürlüğüne resmi başvuru yapılmıştır.

Ayrıca Artvin’de konut sıkıntısı öğrencilerin yanı sıra akademik ve idari personelinin de barınma ihtiyacını karşılaması konusunda zorluklara neden olmaktadır. Konut yetersizliğine kalıcı çözüm için ilgili kurumların arsa üretmesi ve TOKİ’yi devreye sokması elzem görünüyor.

Şehirdeki Yerleşke Alanının Yetersizliği: Şehir Yerleşkesinin gelişim alanının dar olması sorun teşkil etmektedir. Şehir Yerleşkesine komşu olan Karayolları, İmam Hatip Lisesi ve İl Jandarma Alay Komutanlığına ait arsaların Üniversitemize devredilmesi Şehir Yerleşkesinin gelişimi açısından hayati önem arz etmektedir.

Şehir Yerleşkemizdeki Üniversitemiz giriş-çıkışları mahalle içindeki dar bir sokağa çıkan kör bir noktadan yapılabilmektedir. Bu hal, hem yaya hem de araç trafiği yönünden kargaşaya neden olmaktadır. Bu nedenle Şehir Yerleşkesi sınırlarını çevreleyen kamuya ait alanların kurumumuza devri, Üniversitemizin bekası yönünden hayati önemi haizdir. Bu çerçevede ilgili kurum-kuruluşlarla resmi girişimlerimiz devam etmektedir. Ancak ilgili kurumların bu taleplere duyarsız kaldığı görülmektedir.

Öğretim üyesi bulma ve tutmada yaşanan sıkıntılar: Artvin büyük metropollere uzak olması, sarp bir coğrafyaya sahip olması ve nispeten pahalı olması gibi nedenlerden ötürü öğretim üyeleri tarafından tercih edilmemektedir. Öğretim üyelerinin kalıcılığının artırılması için konut kiralarının makul düzeylere çekilmesi gerekmektedir. Hastanelerde her branşta yeterli sayıda uzman doktor bulundurularak kaliteli sağlık hizmeti sağlanması gerekmektedir.

Tanıtım Faaliyetlerinin Yetersizliği: Basında Artvin Milletvekili Sayın İsrafil Kışla’nın Rektörün Üniversiteyi tanıtma konusunda isteksiz olduğu ve TV programlarına çıkmadığı, çalışma isteği ve enerjisinin azaldığı konusundaki eleştirileri yer almıştır. Bu eleştirilerin doğru ve haklı olmadığı ve muhtemelen bilgi eksikliğinden kaynaklandığı düşünülmektedir. Şöyle ki, Üniversitemizi tanıtmak için Rektörümüz ve mesai arkadaşları daima azami gayret içinde olmuştur. Her yıl Artvin tanıtım günlerine Üniversitemiz folklor ekibi ve akademik ve idari temsilcileriyle aktif olarak katılmaktadır. Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tanıtım fuarlarına katılmaktadır. Her yıl büyük masraflarla yaz şenlikleri, konserler, müzik organizasyonları yapılmaktadır.

Ayrıca bizzat Üniversitemiz Rektörü ulusal basına ve dergilere çok sayıda tanıtım yazısı yazmış, ulusal gazete, TV ve radyolara röportajlar vermiştir. Rektörün üniversite sınavı tercih dönemlerinde TV programlarına çıkmadığı doğrudur. Bunun başlıca nedeni, bu programlarda öğrencilerin ulaşımı, barınması, kültürel ve sportif imkanlarının soruluyor olmasıdır. Şehir altyapımız bu sorulara gönül rahatlığı ile cevap verecek duruma geldiğinde TV programlarında tanıtım yapmak mümkün olacaktır.

Sonuç olarak, Kurumsal iradeye bağlı olmayan problemlerimizin çözümünde, toplumun, basının ve kamu otoritelerinin desteğine ihtiyacımız bulunmaktadır. Üniversitemizin ekonomik, sosyo-kültürel ve demografik yönden Artvin’e sağladığı katkı, Şehrin ve Kurumların vereceği destek nispetinde artarak devam edecektir” ifadelerine yer verildi.

Toplantı sonunda Artvin Çoruh Üniversitesi seyitler yerleşkesini gezen basın mensupları ardından idari kadroyla bowling oynadılar.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 09.04.2014 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
Benzer içerik bulunamadı.


En Çok Okunan Eğitim Haberleri
 » Hopa Özel Eğitim Okulu İnşaatında İ...