Artvin’de Yaban Hayvanlar İçin Doğaya Yem Bıraktılar

01/01/2014 14:56

Artvin Kafkasör Ve Mersivan Bölgelerinde, Artvin Halkının Katılımıyla Yaban Hayvanları İçin Doğaya Yem Bırakıldı.


Haber: Hayati Akbaş







Artvin’de ağır geçen kış şartlarında, yaban hayvanlarının beslenme türlerine göre, bulundukları yaşam alanlarına yemleme çalışması yapıldı. Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürlüğü Artvin şubesi tarafından gerçekleştirilen yemleme çalışmasına, Artvin Çoruh Üniversitesi Avcılık ve Yaban Hayatını Koruma programı öğrencileri, Avcılar ve Atıcılar Derneği, Artvin Barosu, Esnaf ve Sanatkârlar Odası, Yeşil Artvin Derneği, Artvin Çoruh Üniversitesi Fotoğrafçılık Topluluğu katıldı. Artvin Kafkasör ve Mersivan bölgelerinde gerçekleştirilen yemleme etkinliğinde 2 ton buğday, arpa ve mısır, 1 ton ot ve saman olmak üzere toplamda, 3 ton yemleme işlemi gerçekleştirildi.

Yemleme çalışmasına Artvin Vali Yardımcıları Hasan Ongu ve Mutlu Almalı’nın yanı sıra, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 12 Bölge Müdürü Mustafa Bulut, Doğa Koruma ve Milli Parklar Artvin Şube Müdürü Yunus Aydemir, Av ve Yaban Hayatı Şube Müdürü Rıza Kamil, Avcılık ve Yaban Hayatı Koruma Programı öğretim görevlisi Yasin Uçarlı, Avcılar ve Atıcılar Derneği Başkanı Necmi Asuman ve yönetim kurulu üyeleri, Artvin Çoruh Üniversitesi Öğrencileri ve Artvin halkı katıldı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 12. Bölge Müdürü Mustafa Bulut; “Bu gün burada bakanlığımızın yaban hayatını yemleme faaliyeti kapsamında bir araya gelmiş bulunuyoruz. Ağır geçen kış şartlarında yaban hayatı, gördüğümüz üzere her tarafın karlı olması nedeniyle yem bulmak da zorlanıyorlar. Onlara bir nebze olsun destek olmak, toplumda yaban hayatını korumaya yönelik bilinç oluşturmak için bu gün burada yemleme faaliyeti yapmak üzere toplanmış bulunmaktayız” dedi.

Bulut konuşmasın devamında, “Tabi yaban hayatı bizim hem kurumumuzun görev alanları arasında kalıyor hem de aynı zamanda bu dünyayı birlikte paylaştığımız canlılar onları korumak, kollamak doğada onların devamlılığını sağlamak aynı zamanda biz insanlar için dünyanın eşrefi mahlukat-i için mutlaka bir görevidir. Onlara destek oluyoruz faaliyetlerimizi özellikle sivil toplum örgütleriyle, Sayın Valimizin başkanlığında Üniversitemizle, ilimiz de ki esnaf ve sanatkarlarla birlikte yapıyoruz. Bu çeşitli faaliyetler sadece resmi kurumların göreviymiş gibi algılanmasın aynı zamanda insanlarımızda kapısının önündeki donmak üzerinde olan bir köpeğe, bir kediye bir sokak hayvanına yada evinde fazla olan artık yemeklerini yemleri doğaya bıraksın ki bunlara bizim dışımızda da hayvanlara destek olsun. Burada bir farkındalık oluşturmak doğaya destek olmak. İnşallah maksadımız hasıl olur ve tabiatı insanlarda diğer canlılarla birlikte paylaşmaya devam eder. Bu canlıların popülasyonlarının koruması özellikle bu bölgelerde devamlılıklarının sağlaması Kurumumuzun, Bakanlığımızın, Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğümüzün ana gayeleri arasında yar almaktadır” dedi.

Bulut konuşmasının ardından sözü, Artvin Çoruh Üniversitesi Avcılık ve Yaban Hayatı Koruma programı Öğretim Görevlisi Yasin Uçarlı’ya bıraktı. Uçarlı konuşmasında; “Yaban hayvanlarını yemlemeye yönelik; özelikle karaca, yaban domuzu ve yine orman kuşlarına yönelik ötücü kuşlar dediğimiz daha küçük kuşlara yönelik yemleme çalışmasında bulunuldu. Yonca ve diğer kısımlarla birlikte hem yaban domuzu hem de karacaya yönelik yemleme çalışması yapacağız.

Belki yaban hayvanlarına doğrudan katkı sağlamasa bile bu yemleme çalışmaları, özellikle toplum bilincinin oluşması, avcı derneklerinin ve diğer sivil toplum kuruluşlarının, hem de yaban hayatını ve eko turizm topluluğu veya fotoğrafçılık topluluğu gibi üniversiteye ait öğrencilerin de birlikte bulunması hem bir kaynaşmaya ortam hem de özellikle farkındalık oluşturması açısından önemli bir uygulama. Bunların biraz daha yaygınlaştırma farkındalık oluşturması sebebiyle farklı bölgelere de yaygınlaştırılması çok önemli bir uygulama ben tüm öğrenci arkadaşlarım adına diğer teşkilat adına herkese teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

Avcılar ve Atıcılar Derneği Başkanı Necmi Asuman ise, “Derneğimiz amacı hem üyelerimizin hakkını korumak hem de yaban hayatını korumak. Uzun yıllardır bu çalışmayı devam ettiriyoruz. Genel Müdürlüğümüz biz avcı dernekleriyle birlikte birçok projeye imza attı gönül isterdi ki Türkiye’de ki diğer avcı dernekleri ve yaban hayatı üniversiteler bizim gibi çalışabilseler bize destek veren Üniversitemiz, Baro Başkanlığımız, Esnaf Sanatkarlar Odası olsun Yeşil Artvin Derneği olsun çok çok teşekkür ediyorum inanın ne istediysek bu imkanları bize sunuyorlar” diyerek sözlerini tamamladı.

Son olarak konuşan, Artvin Vali Yardımcısı Hasan Ongu, “Artvin hem bir tarafta doğal güzellikleriyle, yeşiliyle, derin vadileriyle, ormanlarıyla doğa koruma alanlarıyla anılan bir şehir. Bir taraftan da doğa koruma bilinci, doğaya sahip çıkma doğal dengeyi gözetme bilinciyle de bilinen, benim buraya gelmeden öncede böyle tanıdığım bir il. Yaklaşık üç aylık tecrübemde de Artvin’de bunu bizzat müşahide ettim hem Artvin gerçekten Türkiye’de doğal varlığıyla zenginliğiyle milli parklarıyla ilk üçe, dörde, beşe girmeyi hak ediyor. Hem de şehirde yaşayan insanların bilinciyle Türkiye’de ilk üç, ilk beş il arasında zikredilmeyi hak ediyor. Biz doğayı çevreyi kendi hayatımızı bizimle birlikte yaratılmış başka hayvanlarla birlikte paylaşıyoruz. Her konuşmamızda üzülerek ifade ediyoruz ki son 50 yılda bu denge insan lehine veya aleyhine bozulmaya başladı. Biraz farkındalığa, biraz bunun altını çizmeye ihtiyacımız var. Bir taraftan kalkınma yarışı içerisindeyiz yol alıyoruz bir taraftan da farkında olmadan doğal dengeyi bozarak bazı şeyleri yitiriyoruz. Bugün burada yaptığımız mütevazı çalışma bir yönüyle doğal dengeyi korumaya yönelik farkındalığı arttırmamızı sağlıyor bir taraftan da evet biz kalkınmalıyız kalkınma yarışında yol almalıyız ama yitirdiklerimizi kaybettiklerimizi de vurgulamalıyız. En azından bizden sonra gelecek küçük arkadaşlara bunun önemini hatırlatmaya çalışmalıyız. Beraber yaşadığımız bu dengeyi paylaştığımız Artvin’i, Artvin yapan bu denge içerisinde diğer canlılara da belki küçük ölçekte borcumuzu ödemiş oluyoruz” diyerek sözlerine son verdi.

Ardından Artvin vali Yardımcıları Hasan Ongu ve Mutlu Almalı’nın yanı sıra, Orman Ve Su İşleri Bakanlığı 12. Bölge Müdürü Mustafa Bulut, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Yunus Aydemir, Av ve Yaban hayatı Şube Müdürü Rıza Kamil, Avcılık ve Yaban Hayatı Koruma Programı öğretim görevlisi Yasin Uçarlı, Avcılar ve Atıcılar Derneği Başkanı Necmi Asuman başta olmak üzere doğaya yem bıraktılar. Özellikle Artvin Çoruh üniversitesi Öğrencileri, ellerindeki buğday, arpa ve mısır gibi yem poşetleriyle ormana dağılarak yemleme işlemlerini gerçekleştirdiler. Yemlerin karın altında kalmaması için de strafor üzerine ya da ağaç diplerine bıraktılar. Programın sonunda ise Doğa Koruma Milli Parklar Artvin Şube Müdürü Yunus Aydemir programa katılan öğrencilere ve Artvin halkına teşekkürlerini sundu.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 01.01.2014 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
Benzer içerik bulunamadı.


En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Türklim Olağan Genel Kurulu Yapıldı...
 » Necmettin Orman Vefat Etti!...
 » Hopa’da Gözyaşı Ve Acı Vardı...
 » Chp’den Sonra Akparti’den Miting Ha...
 » Rauf Başar Ödül Töreni Düzenlendi...
 » Artvin’de Kayak Şenliği Sona Erdi...
 » Doğu Karadeniz İçin Yeni Bir Fırsat...
 » Hopa’nın Kadınları, Muhteşemsiniz!...
 » Hopa Tso Açü Meslek Yüksekokulu’nu...
 » Hopa’da Sivil Savunma Programı Gerç...