Karadeniz Bölgesi Gayrimenkul Sektörü Kendini Geliştiriyor

07/10/2013 08:57


Haber: Hayati Akbaş







Karadeniz Bölgesi’nde kentler özellikle coğrafyadan önemli derecede etkilenmektedir. Dolayısıyla kent gelişimi coğrafi koşullara göre yönlenmektedir. Karadeniz’e kıyısı olan ve coğrafi olarak yerleşime müsait bölgeler az olduğu için, yerleşilebilir alanı fazla olan kentler tarih boyunca süregelen gelişimlerini devam ettirmekteyken, yerleşilebilirliği az olan bölgelerde gelişim sınırlıdır. Sonuç olarak Samsun ve Trabzon gibi büyük kentler gelişimlerini önemli çapta sürdürmektedir.

Trabzon ilinde kentsel dönüşüm projeleri ve TOKİ’nin yürütmekte olduğu “Tarihi Kentleri Ayağa Kaldırma Projesi” öncelikli gelişimlerdir. Samsun ilinde ise, son yıllarda önemli gelişme kaydeden Atakum İlçesi, Samsun Organize Sanayi Bölgesi ve Çarşamba Havaalanı’nın çevresi gelişim bölgeleri olarak nitelendirilebilir. Büyükşehirler dışında bölgenin gelişimini, Ordu – Giresun Havaalanı gerek ekonomik gerekse gayrimenkul sektörü açısından önemli seviyede etkilemektedir. Batı Karadeniz’de, sanayisi ile ön plana çıkan Zonguldak’ta özellikle Ereğli İlçesi’nde gelişim sürmektedir. Diğer kıyı bölgelerinde ise turizm ağırlıklı gelişimler yaşanmaktadır.

Trabzon’da 30 adet, Samsun’da 24 adet, Ordu’da 15 adet, Zonguldak’ta 7 adet, Bolu ve Düzce’de 4’er adet, Rize, Sinop, Giresun ve Karabük’te ise 1’er adet olmak üzere toplam 88 adet tamamlanmış konut projesi bulunmaktadır. İnşaat halinde olan projelerin sayısı ise Trabzon’da 3, Samsun’da 4, Ordu’da 2, Giresun, Karabük ve Bolu’da 1’er adet olmak üzere toplam 12’dir. Ayrıca 1 adet Trabzon’da, 1 adet Rize’de ihale sürecinde projeler bulunmaktadır.

Karadeniz Bölgesi’ndeki projeler incelendiğinde öncelikli olarak konut projeleri öne çıkmaktadır. Bu projelerde konutların alansal büyüklükleri Türkiye ortalamasının üzerindedir. Bunun nedeni olarak hane halkı büyüklükleri düşünülebilir. Genel konut tercihleri 4+1 ve 3+1 olup, konut metrajları ortalama 140, 00-160, 00 m²’dir. Bunun yanı sıra konut projeleri yoğunluklu olsa da konut ve perakende kullanımlı projeler de bulunmaktadır.

Büyükşehirlerde gelişim bölgelerinde AVM projeleri ve kıyı bölgelerinde turistik tesis projeleri mevcuttur.

Trabzon’a Yeni Çehre

Trabzon’da, mevcut çarpık yapılaşmalardan doğan görüntü kirliliğini önlemek amacıyla son zamanlarda planlanan Kentsel Dönüşüm Projeleri dikkat çekmektedir. İl genelinde 8 adet Kentsel Dönüşüm Projesi başlatılmıştır. Bunlar Zağnos, Tabakhane, Çömlekçi, Pelitli, Çağlayan, Orta hisar, Yomra ve Ayasofya Müzesi çevresi yenileme çalışmalarıyla Trabzon modern bir çehreye kavuşacaktır. TOKİ’nin yürüttüğü “Tarihi Kentleri Ayağa Kaldırma Projesi”ne 8 ayrı projeyle dahil edilen Trabzon, tarih, deniz ve yeşilliğin iç içe girdiği açık hava müzesi konseptine bürünecektir. Bunların dışında ilin gelişimi, bölgenin mevcut topoğrafik yapısından dolayı doğuya doğru ilerlemektedir. İnşaat firmaların bölgeye yaptığı yatırımlar göz önünde bulundurulduğunda konut ve ticaret yatırımlarının Rize tarafına doğru daha yoğun olduğunu söylemek mümkündür.

Ordu’da Arsa ve Arazi Fiyatları İkiye Katlandı

Ordu’da, arsa stokunun yetersiz olması ve topoğrafik yapısının çok elverişli olmamasından dolayı sahil kesimlerinde yeni yeni yatırımlar görmek mümkündür. Konut yatırımları özellikle üniversite tarafına yapılmaktadır. Türkiye’nin ilk deniz üzerinde kurulacak havaalanının inşasına Ordu’da başlanmıştır. Hava alanına yaklaşık 230. 508. 000 TL yatırım yapılması planlanmaktadır. Ordu İli’nin Gülyalı İlçesi’nde yapımı süren havaalanının inşaatının 2014’te biteceği öngörülmektedir. Ayrıca 2015’te bitecek olan Ordu Çevreyolu ve Ordu üzerinden Karadeniz'i İç Anadolu'ya bağlayacak olan Karadeniz-Akdeniz Yolu’nun yapım çalışmaları da devam etmektedir. Bu büyük yatırımların yapılmasıyla birlikte kentte arsa ve arazi fiyatlarının iki kat arttığını ve yatırımcıların yer bulamadığını ve 2-3 yıl önce m²’si 300-400 TL /m² olan arsaların en düşük 1. 000 TL/m² alıcı bulduğunu söylemek mümkündür.

Samsun İli’nin kent makroformu incelendiğinde, kentin tarihi merkezinin doğusunda, sanayi bölgesinin batısında ve güneyinde yeni gelişim alanları yer almaktadır. Kentin gelişimi etkileyen en önemli unsur, birçok Karadeniz kentinde olduğu gibi coğrafyadır. Kentin kuzeyinde yer alan kıyı şeridi ve güneyindeki eğimli arazi kentin doğal eşikleridir. Bunlara bir de jeolojik olarak tehlikeli bölgeler eklenince kentin gelişimi oldukça etkilenmiştir. Kent yine de gelişimini batı yönünde ve güney yönünde yamaçta sürdürmektedir. Gelişimin büyük bir kısmı Atakum İlçesi’nde denilebilir. Kentin doğusunda ise, Samsun Organize Sanayi Bölgesi ve Çarşamba Havaalanı yer almasına rağmen kentin batısındaki kadar bir gelişme gözlemlenememektedir.

Genel olarak bölgeye bakıldığında, yeni yapılan konutların m² birim değeri 1. 500-2. 500 TL/m², eski yapılı konutların m² birim değeri yapı kalitesine göre 800-1. 200 TL/m² arasında değişmektedir.

Bölgenin Doğusuna İlgi Artıyor

Karadeniz’de yer alan illerin gelişimi incelendiğinde gelişimin doğuya doğru kaydığını söyleyebiliriz. Bunlar sonucunda yeni gelişen alanlarda prestijli firmalar yer almak isteyip yatırımlar yapılacaktır. Dolayısıyla gayrimenkul sektöründe artış olacaktır. Ordu İli’nde Gülyalı İlçesi’nde havaalanı inşaatının yapılması sonucu bu bölgenin lojistik anlamda gelişeceği düşünülmektedir. Karadeniz genelinde yapılan Kentsel Dönüşüm Projeleri sonucunda, Karadeniz, artık kalıplaşmış görüntüsü olan çarpık yapılaşmadan kurtulup, yeşili ve maviyi barındıran doğa güzellikleri ve tarihiyle modern bir bölge olacaktır.

Yabancı Yatırımcı, Yeşil Turizme Yöneliyor

Özellikle yeşil (Dağ-yayla-doğa) turizmin öne çıktığı bölgede Körfez ülkelerinden yoğunlaşan bir turizm talebi oluşmuştur. Bu anlamda ciddi bir çekim merkezi olan bölge, uluslararası yatırımlarda gündeme gelmiştir. Suudi Arabistan merkezli Al-Rubeaan Group, Trabzon İl Özel İdaresi’nden kiralanan alanda 5 yıldızlı bir otel projelendirilmekte olup, inşaat çalışmalarına başlanmak üzeredir. Ayrıca İl Özel İdaresi 5 yıldızlı bir otel için hazırladığı araziyi ihaleye çıkarmış bulunmaktadır. 13 Mayıs 2012 tarihinde Rize’nin İkizdere ilçesinde temeli atılan Ovit Tüneli’nin, Karadeniz ile Doğu Anadolu’yu birbirine bağlayacak olması birçok yabancı firmaların dikkatini çekmiştir. Arap yatırımcılarından Rasheed Bin Hewel Al Baidani, bu bölgeye 500 yataklı 2 otel yapımı için çalışmalara başlamıştır. Bölgeye 100. 000. 000 USD’lik yatırım yapacağı konuşulmaktadır. Karadeniz’in eşsiz güzelliğini tüm dünyaya tanıtmak adına Rize’deki Ayder Yaylası’nda termal otel projesi Livadi Grup tarafından gerçekleştirilecektir. Doğal yapıya uygun olan proje %100 geri dönüşümlü doğaya zarar olmayacak projedir.

Daha çok Rize ve Trabzon illerini tercih eden yabancı yatırımcılar, 3+1 ve 4+1 büyük metrajlı konut ve rezidanzlara yatırım yapmaktadırlar.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 07.10.2013 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
Benzer içerik bulunamadı.


En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Türklim Olağan Genel Kurulu Yapıldı...
 » Necmettin Orman Vefat Etti!...
 » Hopa’da Gözyaşı Ve Acı Vardı...
 » Chp’den Sonra Akparti’den Miting Ha...
 » Rauf Başar Ödül Töreni Düzenlendi...
 » Artvin’de Kayak Şenliği Sona Erdi...
 » Doğu Karadeniz İçin Yeni Bir Fırsat...
 » Hopa’nın Kadınları, Muhteşemsiniz!...
 » Hopa Tso Açü Meslek Yüksekokulu’nu...
 » Hopa’da Sivil Savunma Programı Gerç...